Laga mat med elektrisk tryckkokare

Vit chokladcheesecake med kokos och mango

Vit chokladcheesecake med kokos och mango

Efter mitt första försök med chokladcheesecake tog det inte lång tid innan jag ville börja experimentera själv…

Vit chokladcheesecake med kokos och mango


Ingredienser
Smulbotten
 • 150 gr digestivekex
 • 75 gr smör (rumsvarmt)
 • 0,5 dl råsocker
Fyllning
 • 200 gr färskost (typ Philadelphia)
 • 200 gr kvarg
 • 2 dl crème fraiche
 • 200 gr vit choklad
 • 1 burk kokosmjölk (endast kokosfettet)
 • 2 ägg
 • 0,75 dl socker
 • 2 dl mango (fryst tärnad går utmärkt)
Mango gelé
 • 300 gr mango (fryst tärnad fungerar utmärkt)
 • 0,75 dl vatten
 • 0,75 dl socker
 • 4 st gelantinblad
Instruktioner
Botten
 1. Börja med att mixa kexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och socker. Pulsera maskinen några sekunder så att smöret blandas väl med kaksmulorna.

 2. Tryck ut smulblandningen i en springform och förgrädda botten i 175°C tills den får lite färg. Låt botten svalna.

Fyllning
 1. Blanda ihop färskost, crème fraiche och kvarg i en bunke. Ställ åt sidan.

 2. Smält chokladen försiktigt på spisen eller i en mikrovägsugn. Tillsätt sedan kokosfettet i den varma chokladen. Kokos-chokladen skall sedan röras ned i färskostmassan. Du skall använda enbart kokosfettet i burken.Enklast att separera kokosfetten från den klara vätskan är att först kyla burken en stund i kylskåpet innan den öppnas. Gör sedan ett litet hål i kokosmassan och häll försiktigt bort den klara vätskan.

 3. Vispa ägg och socker ordentligt luftigt med elvisp.

 4. Blanda försiktigt ned det vispade ägget i färskostblandningen. Lite åt gången. Vispa inte, utan rör med en slev.

 5. Häll ned färskostblandningen i springformen. Toppa smeten med hackad mango som du försiktigt trycker ned i smeten. Låt blandningen sätta sig lite. Jag försöker ”slå formen” lite så att ev luftbubblor skall försvinna ur smeten. Det går även att dra lite försiktigt med en gaffel i smeten. 

 6. Täck formen med aluminiumfolie eller ett silikonlock. Detta gör du för att det inte skall droppa ned massa vatten på din cheesecake under tillagningen, och ge en ful yta. För att du lättare skall kunna ta ut din form efter tillagning kan du vika aluminiumfolie några gånger till en lång remsa som du sätter runt under formen. Med hjälp av ”handtagen” lyfter du enkelt upp den varma formen efter tillagning. 

 7. Häll först ned 2-3 dl vatten i botten av din tryckkokare. Lägg sedan i gallret som då gör att springformen står inte kommer i kontakt med vattnet. Stäng locket och förslut ventilen.

 8. Tryck Manual och ställ in tiden på 35 minuter.

 9. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka långsamt (full natural release). Detta brukar ta ungefär tio minuter. Öppna locket försiktigt så du inte bränner dig på ångan.

  Cheesecaken skall inte vara för lös. När du slår lite på formen skall den ”darra” lite i mitten av kakan. Märker du att den är för lös stoppar du tillbaka den och kokar den fem minuter extra. Men om den bara får vila ordentlig i en kyl, helst över natten brukar den stelna.

 10. Lyft ut formen ur tryckkokaren. Nu förstår du hur mycket enklare det blir med handtagen som du vek av aluminiumfolien. Under tiden som kakan svalna gör du mangogelén.

Mangogelé
 1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

 2. Koka upp vatten och socker. Tillsätt mango. Använder du fryst mango låter du den puttra en stund så bitarna hinner tina.

 3. Plocka av kastrullen från spisen. Lägg blandningen i en mixer eller använd en stavmixer för att göra mangoblandningen slät.

 4. Krama ur gelatinbladen och rör ned dem i den varma mangosåsen.

 5. Jag låter gelén svalna en stund, så den blir lite trögflytande innan jag häller den över den svalnade cheesecaken.

 1. Ställ sedan in cheesecaken i kylen, minst fyra timmar , allra helst över natten så den hinner sätta sig ordentligt.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *