Laga mat med elektronisk tryckkokare

Beluga Dal

Beluga Dal

Dal, Daal eller Dhal. Kärt barn har många namn precis som denna indiska linsrätt. En väldigt enkel rätt med billiga ingredienser. Men en väldigt smakrik sådan. Men e Dal behöver tid. Lång tid. Men med en tryckkokaren förkortas tillagningstiden enormt, från en natt i ugnen till under en timma. Vad rätten däremot kräver är lite planering när det gäller blötläggning av linserna. Jag föredrar att blötlägga dem 8-10h. Så om du lägger dem i blöt på morgonen är det klara för tillagning när det är dags att laga middag.  Vill du hoppa över blötläggningen så börjar du med att förkoka linserna under tryck i tio minuter. Testa gärna själv och jämför de olika resultaten.

Jag tycker även att smakerna i grytan vinner på att vila så det är inga problem att tillaga den någon dag i förväg och låta den stå i kylskåpet något dygn. Både smak och konsistens blir bara bättre!

Beluga Dal


Ingredienser
  • 2,5 dl Beluga linser (blötlagda eller förkokta)
  • 2 tsk nejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen kummin
  • 1/2 tsk cayenne
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök (tärnad)
  • 2-3 cm färsk ingefära (finhackad)
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grekisk yoghurt
Till servering
  • färsk koriander
  • yoghurt
Instruktioner
  1. Börja med att blötlägga linserna. Helst över natten. Skölj sedan av dem ordentligt och låt dem rinna av.

  2. Starta din tryckkokare och välj Sauté.

  3. Börja med att hetta upp nejlikor, stjärnanis, garam masala, gurkmeja, malen koriander, kummin, caynenne och fänkålsfrön. Rör hela tiden om så att kryddorna inte bränns. Efter någon minut häller du över kryddblandningen i en mortel. Mortla dem fint.

  4. Smält sedan smör i den tomma grytan. Tillsätt sedan den hackade löken som får fräsa lite försiktigt i ungefär fem minuter så att den mjuknar. Rör om ibland så att den inte bränner fast.

  5. När löken är mjuk tillsätter du vitlök och ingefäran som också får hettas upp tillsammans med löken under någon minut.

  6. Tillsätt sedan de mortlade kryddorna och tomatpurén. Rör om ordentligt så kryddorna blandas väl. Tillsätt därefter lagerblad och kanelstången som får värmas upp.

  7. Därefter tillsätter du de svarta linserna, vatten och de passerade tomaterna. Stäng av Sauté funktionen genom att trycka på On/Off.

  8. Sätt på locket. Stäng ventilen och tryck välj Manual. Sätt tiden på 30 minuter.

  9. Låt trycket sjunka naturligt när tryckkokningen är klar. Efter cirka 10-15 minuter kan du öppna locket.

  10. Rör ned den grekiska yoghurten. 

  11. Servera med färsk koriander, några matskedar yoghurt och Naanbröd eller Basmatiris.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *