Laga mat med elektrisk tryckkokare

Chili på högrev och kidneybönor

Chili på högrev och kidneybönor

En smakrik, mustig Chiligryta gjord på högrev.  En chili vinner alltid på att kokas länge och med en elektronisk tryckkokare kommer du upp i betydligt högre temperatur än om du kokar grytan på spisen. Så 35 minuter i en tryckkokare motsvarar flera timmars puttrande på spisen, då köttet börjar falla sönder och är riktigt mört. Föredrar du färsk chili använder du självklart det. Servera grytan med gräddfil, färsk koriander.

Chili på högrev och kidneybönor
Total tid
16 minuter
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • 600 gr högrev
  • 2x2 msk olja (rapsolja eller solrosolja går utmärkt)
  • 1 gul lök (hackad)
  • 4 vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 burk krossade tomater
  • 1000 gr kidneybönor (färdigkokta)
  • 1-2 tsk chilipulver (regleras efter önskad styrka)
  • 1 tsk mald kummin
  • 2 tsk oregano (torkad)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk (33cl) öl
  • 1 kycklingbuljontärning ( kan med fördel bytas ut till kycklingfond)
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk miso
  • 1 msk soya
  • 1 tsk kakao
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt + svartpeppar
Instruktioner
  1. Putsa köttet och skär det i ca: 1x1cm kuber. Starta din tryckkokare och välj funktionen Sauté. Låt kärlet bli ordentligt varmt, innan du börjar att bryna köttet i lite olja. Salta och peppra. Låt köttet få lite färg, detta tar ca:5-7 minuter. Lägg därefter köttet (och köttsaften) åt sidan.

  2. Tillsätt den resterande oljan. Bryn lök och vitlök mjuka, det tar ca:5 minuter Rör om då och då. 

  3. När löken mjuknat tillsätter du tomatpurén. Rör om ordentligt. Därefter tillsätter du chili, kummin och oregano. Låt kryddorna värmas upp 1-2 minuter så det börjar att dofta och de släpper ifrån sig mer smak.

  4. Häll i ölen som därefter får sällskap av buljongen, fisksås, miso, soya och kakao. Rör om.

  5. Lägg tillbaka köttet och ev köttsaft. Rör om

  6. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt innan de tillsätts. Rör om. Överst häller du en de krossade tomaterna. Stäng av Sauté funktionen.

  7. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden 35 minuter. När tiden är klar låter du trycket släppa naturligt. Detta brukar ta 10-12 minuter.

  8. Rör om grytan. Smaka sedan av med lite socker och vinäger. Tillsätt med peppar och ev. salt.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *