Chili på högrev och kidneybönor

En smakrik, mustig Chiligryta gjord på högrev. En chili vinner alltid på att kokas länge och med en elektronisk tryckkokare kommer du upp i betydligt högre temperatur än om du kokar grytan på spisen. Så 35 minuter i en tryckkokare motsvarar flera timmars puttrande på spisen, då köttet börjar falla sönder och är riktigt mört. Föredrar du färsk chili använder du självklart det. Servera grytan med gräddfil, färsk koriander.
- 600 gr högrev
- 2x2 msk olja (rapsolja eller solrosolja går utmärkt)
- 1 gul lök (hackad)
- 4 vitlöksklyftor (hackad)
- 1 burk krossade tomater
- 1000 gr kidneybönor (färdigkokta)
- 1-2 tsk chilipulver (regleras efter önskad styrka)
- 1 tsk mald kummin
- 2 tsk oregano (torkad)
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk (33cl) öl
- 1 kycklingbuljontärning ( kan med fördel bytas ut till kycklingfond)
- 2 msk fisksås
- 1 msk miso
- 1 msk soya
- 1 tsk kakao
- 1 msk råsocker
- 1 msk äppelcidervinäger
- salt + svartpeppar
-
Putsa köttet och skär det i ca: 1x1cm kuber. Starta din tryckkokare och välj funktionen Sauté. Låt kärlet bli ordentligt varmt, innan du börjar att bryna köttet i lite olja. Salta och peppra. Låt köttet få lite färg, detta tar ca:5-7 minuter. Lägg därefter köttet (och köttsaften) åt sidan.
-
Tillsätt den resterande oljan. Bryn lök och vitlök mjuka, det tar ca:5 minuter Rör om då och då.
-
När löken mjuknat tillsätter du tomatpurén. Rör om ordentligt. Därefter tillsätter du chili, kummin och oregano. Låt kryddorna värmas upp 1-2 minuter så det börjar att dofta och de släpper ifrån sig mer smak.
-
Häll i ölen som därefter får sällskap av buljongen, fisksås, miso, soya och kakao. Rör om.
-
Lägg tillbaka köttet och ev köttsaft. Rör om
-
Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt innan de tillsätts. Rör om. Överst häller du en de krossade tomaterna. Stäng av Sauté funktionen.
-
Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden 35 minuter. När tiden är klar låter du trycket släppa naturligt. Detta brukar ta 10-12 minuter.
-
Rör om grytan. Smaka sedan av med lite socker och vinäger. Tillsätt med peppar och ev. salt.