Laga mat med elektrisk tryckkokare

Köttfärssås

Köttfärssås

Köttfärssås är en enkel, snabb vardagsfavorit som kan varieras på med olika typer av färs och kryddor. Alla har nog sin egen variant och såsen är lätt att variera efter eget tycke och smak. För att smakerna skall utvecklas fullt ut krävs en del tid men för att ändå få fram lite extra djup och umamismak har jag tagit en liten genväg med att tillsätta favoriterna fisksås och miso. Det kommer inte smaka “asiatiskt” utan bara ge såsen en extra fyllighet. Har du gott om tid kan du självklart lägga till mer koktid. I mitt recept har jag använt torkade kryddor, har du tillgång till färska så använder du det. Du kan med fördel öka mängden då.

Köttfärssås
Ingredienser
Mirepoix
 • 2 gula lökar (finhackade)
 • 1 stor morot (finhackad)
 • 2 stjälkar selleri (finhackade)
 • 4 vitlöksklyftor (hackade)
Köttfärs
 • 1 pkt bacon (ca:120gr)
 • 500 gr köttfärs (valfri sort)
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk basilika
 • 1 tsk rosmarin
 • 2 burkar krossade tomater
 • 1 msk fisksås
 • 1 tsk miso
 • 2 msk worcestershire-sås
 • 2 dl fond (valfri, jag använder oftast köttfond)
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 2 lagerblad
 • salt och peppar
Instruktioner
 1. Börja med mirepoix, dvs. finhacka alla ingredienserna, lök, vitlök, morot, selleri. Starta din maskin med Sauté-funktionen. Fräs alla ingredienserna på medelvärme i lite olja eller matfett så de blir riktigt mjuka. Detta tar 6-8 minuter. Ställ sedan blandningen åt sidan. 2. Hacka bacon och fräs den med Sauté-funktionen. Låt baconet ta ordentligt med färg innan du tillsätter köttfärsen. Låt dem bryna tillsammans så färsen också får lite färg. 3. Tillsätt tomatpurén, oregano, rosmarin och basilikan. Låt de fräsa med någon minut så att kryddorna börjar släppa ifrån sig lite aromer. 4. Häll åter ned mirepoix-blandningen i grytan, tillsammans med resterande ingredienser. Rör om. 5. Stäng av Sauté-funktionen. Sätt på locket och glöm inte att stänga ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 25 minuter. Det blir en bra sås på bara 10 minuter, men jag föredrar att verkligen koka ned grönsakerna totalt. När tiden är ute låter du trycket sjunka naturligt, ca: 15 minuter. 6. Om såsen är för lös och om du har tid kan du välja Slowcook-funktionen och låta den gå utan lock tills den tjocknar mer. Har du mindre tid funkar det utmärkt att röra ned två-tre tsk gelantinpulver (rör först ut pulvret i lite hett vatten) i såsen. 7. Servera med pastasort som du föredrar och mängder av parmesanost och svartpeppar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *