Laga mat med elektrisk tryckkokare

Hummus

Hummus

Ett kort avbrott blev betydligt längre än planerat och sommaren försvann i ett nafs. Därför tänkte jag smygstarta lite försiktigt med ett enkelt och snabbt recept på hummus. Använder du konserverade kikärtor behöver du inte ens planera i blötläggning. Ett annat tips som jag ibland tillämpar är att blötlägga större mängd än vad du skall tillaga och helt enkelt fryser in det som blir över.

Jag föredrar min hummus riktigt len och krämig. Bjud på den gärna tillsammans med tillbehör som Libabröd eller grönsaker, som dina gäster kan dippa med under tiden som du gör det sista i köket inför en middagsbjudning. Blir det rester över kan du spara den i kylskåpet några dagar och använda som smörgåspålägg.

Slarva inte med mixningen om du vill ha en riktigt slät len röra och hoppa inte över det första momentet där sesampastan mixas före tillsättningen av kikärtor. Du kommer att märka skillnad!

Jag brukar ringla lite olivolja och paprikapulver precis före servering.

Hummus
Ingredienser
 • 4 dl kikärtor (torkade)
 • 7 dl vatten
 • 1 lagerblad
 • 4 msk tahini (sesampasta)
 • 1-2 vitlöksklyftor (pressade)
 • 1 saften från en citron
 • 1 tsk salt
 • spad från kokningen av kikärtorna
Instruktioner
 1. Börja med att blötlägga de torkade kikärtorna i rikligt med vatten under 12h. Föredrar du konserverade kikärtor motsvarar det ungefär 7dl kikärtor.

 2. Häll av kikärtorna och lägg dem i din tryckkokare. Tillsätt 7dl vatten och lagerbladet. Sätt på locket, stäng ventilen och välj Manual och ställ tiden på 15minuter.

 3. När koktiden är klar låter du trycket sjunka långsamt. Vänta minst 15 minuter innan du öppnar ventilen.

 4. Häll av vattnet men spara på det! Du kommer behöva 1-2 dl till röran. Låt kikärtor och vätskan svalna en stund.

 5. Lägg sesampastan, pressad vitlök och saften från en citron i en mixer (stavmixer går också bra). Mixa blandningen ordentligt, minst i en minut. Efter en stund stelnar blandningen och bleknar i färgen. Tillsätt lite av den sparade vätskan från tryckkokningen, ungefär några matskedar under tiden som du mixar blandningen lite till.

 6. Tillsätt de kokta, svalnade kikärtorna och mixa. Stanna mixern då och då för att skrapa ned från kanterna.

 7. Tillsätt mer av den sparade vätskan. Mängd efter eget tycke.

 8. Smak sätt med salt och peppar. Gillar du spiskummin eller chili kan du också tillsätta det.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *