Laga mat med elektrisk tryckkokare

Vegetarisk Beluga Chili

Vegetarisk Beluga Chili

I ett försök att försöka dra ned lite på min köttkonsumtion testade jag en vegetarisk variant av chili.  Som proteinkälla valde jag Belugalinser istället för bönor. Linserna behöver inte blötläggas i förväg och håller ihop ganska bra även om de kokas under en längre tid. Namnet har de fått då de påminner i utseende en del om rysk Belugakaviar. Sötpotatis brukar jag även att addera till köttvarianten av chili då de ger en krämigare konsistens. Chili är en bra rätt att addera lite vad man har i kylskåpet. Istället för blomkål kan du tex tillsätta majs. Reglera styrkan chili efter eget tycke. Vintertid tycker jag det är ganska passande att öka styrkan lite extra. Miso gillar jag att tillsätta framförallt i vegetariska rätter för att uppnå lite extra umami som jag annars kan sakna lite i köttfria rätter.

Grytan blir nästan ännu bättre av att spendera en natt i kylen och återuppvärma. Så har du ont om tid är detta en perfekt rätt att tillaga i förväg.

Servera grytan gärna med lite avocado, gräddfil och koriander.

Processed with VSCO with c1 preset
Beluga Chili
Ingredienser
  • 4 st selleristjälkar
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chipotle chilipulver
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk misopasta
  • 2 dl vatten
  • 2 st sötpotatisar (normalstora)
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2,5 dl Beluga linser
  • 3 st. tetror passerade tomater (390gr. st.)
  • 0,5 l grönsaksbuljong
  • peppar
  • peppar
Instruktioner
  1. Tärna selleri, lök och vitlök. Fräs dem lite mjuka i olja med Sauté-funktionen.

  2. Tillsätt kryddorna, spiskummin, paprikapulver, chili, kakao. Rör om med en slev och låt kryddorna bli upphettade lite så aromerna sprider sig lite.

  3. Lägg även ned tomatpurén och misopastan. Rör om lite och lät blandningen värma upp sig. Om något bränner fast (lite) i botten är det ingen fara.

  4. När blandningen fått sauteras ytterligare någon minut tillsätter du 2 dl vatten. Rör runt så att det som fastnat i botten löser upp sig. Mängder av smaker sitter i det fastbrända.

  5. Skala sötpotatisen och tärna den i centimeterstora kuber. Skölj och tärna även paprikan. Bryt ned blomkålen i små "buketter". Rör ned dem i kryddblandningen.

  6. Tillsätt passerad tomat och buljong.

  7. Skölj linserna i ett durkslag och rör ned även ned dem i kärlet.

  8. Rör med en slev så ingredienserna blandas ordentligt.

  9. Stäng av Sauté funktionen

  10. Sätt på locket, stäng ventilen och välj Manual och 30 minuter. När tiden är ute låter du trycker sjunka i tio minuter innan du öppnar ventilen.

  11. Salta och peppra efter smak.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *