Laga mat med elektrisk tryckkokare

Äppelmos

Äppelmos

Är man ingen storkonsument av äppelmos går det väldigt snabbt och enkelt att koka ett par burkar i tryckkokaren. Den här metoden är kanske mer anpassad till dig som köper äpplen och inte får stora äppelskördar från trädgården varje höst. Mitt recept räcker till ungefär 2 stycken normalstora burkar, som för mitt bruk räcker åtskilliga månader.

Eget mos blir inte bara godare, du kan också välja att experimentera fram olika smaksättningar och anpassa det efter just de smaker som du gillar. Vanilj , kanel eller riven muskot känns som ganska traditionella smaksättningar men du kan även testa några matskedar Calvados för en vuxenvariant. Honung eller lite salt(!) är också smaksättningar som kan lyfta smakerna. Anledningen till att man tillsätter askorbinsyra (annat ord för c-vitamin) gör att moset inte mörknar. Askorbinsyra hittar du på den vanliga kryddhyllan i din matbutik.

Med lite förberedelse så tillreder du snabbt två burkar mos. Jag föredrar att skala och kärna ur äpplena före tillagningen. Med en bra urkärnare eller äppelsvarv går det ännu snabbare än att skala och rensa dem på vanligt sätt.

Eftersom jag har en välfylld kyl brukar jag konservera mina burkar på klassiskt vis så att jag kan förvara dem i skafferiet. Då är det viktigt att använda rengjorda och steriliserade burkar för att konservera dem på klassiskt vis. Fyll burkarna till 2 cm från kanten. Skruva på locken “löst” och ställ burkarna i ett vattenbad som räcker ungefär 3/4 upp på burkarna. Jag brukar lägga en disktrasa (oanvänd) mellan burkarna för att undvika att de står och “slår” mot varandra. Låt vattnet värmas upp till ca:90 grader. Använd gärna en termometer och låt brukarna sjuda i minst 20 minuter. Efter en stund brukar man höra hur det “knäpper till” när locken sugs fast av vakuumet som bildas.

Äppelmos
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
30 minuter
Total tid
40 minuter
 
Portioner: 2 burkar
Ingredienser
 • 10 st äpplen (normalstora)
 • 2 dl äpplejuice
 • 2 dl socker
 • 2 st kanelstång
 • 2 krm askorbinsyra
 • atamon (till rengöring av burkar)
Instruktioner
 1. Börja med att skala och kärna ut äpplena. Dela dem i mindre bitar, ca:2-3 cm. Det är inte jättenoga men ju mindre de är desto snabbare går det att koka dem mjuka.

 2. Lägg äpplen, juice och kanelstång direkt ned i tillagningsskålen. Sätt på locket och stäng ventilen.

 3. Välj Manual och ställ tiden på 5 minuter. När tiden är färdig stänger du av tryckkokaren genom att trycka på Keep warm/Cancel. Låt sedan trycket sjunka och öppna locket när trycket har släppt helt.

 4. Om du har kokat redan skalade och rensade äpplen så kan du med en stavmixer snabbt passera de mjuka äppelbitarna till ett mos. Glöm inte att plocka upp kanelstängerna först.

 5. Tillsätt socker efter eget tycke. Om du tänker konservera moset och förvara det i skafferi bör du tänka på att mängden socker även gör att moset kan förvaras under längre tid utan att bli dåligt.

 6. Välj Sauté-funktionen och rör ut sockret ordentligt i moset.

 7. Ta upp några matskedar mos och blanda det med askorbinsyran. Rör sedan ned blandningen i äpplemoset.

 8. Rör ner ev. smaksättning.

 9. Häll upp på rengjorde burkar. Väljer du att inte konservera burkarna måste de förvaras i kyl eller frysen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *