Laga mat med elektronisk tryckkokare

Pho Ga – Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling

Pho Ga – Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling

PHỞ [FÖ] är risnudlar som serveras med olika typer av grönsaker, thai-basilika, koriander och groddar. Till detta häller man över en het buljong och tillsätter lime, hoisinsås och chili efter eget tycke.

Efter några dagar med ett elakt virus i kroppen ville jag försöka att hjälpa mitt eget immunförsvar med en en riktigt het kyckling- och chili-buljong. Jag kom då att tänka på att jag aldrig gjort egen pho. En trendig värmande soppa som syns lite överallt för tillfället. Nu behöver inte en kraftig förkylning vara enda anledningen till att äta denna rätt, den passar också utmärkt att värma upp kalla vinterdagar.

Det går oftast bra att ta lite vad man haver men grunden till denna rätt är en riktigt bra, vällagad buljong. Det är värt all att möda att koka sin egen från grunden på ett kycklingskrov eller andra benrester. Med en tryckkokare går det dessutom mycket snabbare än på spisen. Buljongen är själva grunden till denna enkla och fräscha rätt. I all sin enkelhet riskerar den att bli ganska platt om du inte lägger ned lite energi på själva buljongen.

Till buljongen väljer du valfritt protein, risnudlar och olika asiatiska bladkryddor. I mitt fall valde jag frysta kycklinglår. Väljer du färsk kyckling måste du själv korrigera tiden.

Vill du byta ut kycklingen går det utmärkt med biff eller en vegetarisk variant med tofu.

Pho Ga - Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
Kycklingbuljong
  • 1 kg kycklinglår (frysta)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk korianderfrön (hela)
  • 2 st vitlöksklyftor (hackade)
  • 4 st nejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 2 st stjärnanis
  • 15 st pepparkorn
  • 5 cm färsk ingefära (skalad och delad i mindre bitar)
  • 2 st morötter (slantade)
  • 2 st gula lökar ( grovt hackade)
  • 1 st fujiäpple ( skölj och dela det i bitar)
  • 1 st citrongräs
  • 2 msk fisksås
  • 7,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
Till servering
  • 300 gr risnudlar
  • 6 st salladslökar (finhackade)
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 kvistar thaibasilika
  • 100 gr mungbönsgroddar
  • Srirachasås
  • Hoisinsås
  • lime
  • 1 st finskivad lök gul eller röd (låt skivorna dra i kallt vatten i 10 minuter)
  • 2 st pak choi
Instruktioner
Kycklingbuljong
  1. Lägg i gallret och placera kycklinglåren ovanpå detta. Tillsätt även 2,5 dl vatten. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 25 minuter. När kokaren piper låter du trycket sjunka under fem minuter innan du öppnar ventilen och släpper ut det resterande trycket.

  2. Plocka ur kycklinglåren och låt dem svalna en stund. Spara på vätskan som finns kvar i kokaren, det är redan grunden till buljongen som skall kokas!

  3. Lägg ned alla ingredienser till buljongen. Morötterna räcker att du tvättar ordentligt och skivar i mindre bitar. Citrongräset kan du banka lite på så att den frigör mer smaker.

  4. När kycklinglåren har svalnat tillräckligt så rensa dem från köttet innan du stoppar tillbaka benresterna i grytan.

  5. Sätt på locket, stäng ventilen. Välj Manual ställ tiden på 25 minuter. När tiden är ute låt trycket sjunka i tio minuter innan du öppnar ventilen. 

  6. Sila av buljongen genom ett nät eller hålsil.

  7. Sedan kan du hälla tillbaka buljongen i kokkärlet så den hålls varm av eftervärmen.

Pho
  1. Risnudlarna kan du tillaga enligt förpackningen men låt dem inte bli överkokta.

  2. Till min pho valde jag att ha med pak choi. Halvera dem på längden, skölj dem och låt dem sedan "tillagas" en stund i den heta buljongen så att den inte är helt rå utan har mjuknat lite grann

Servering
  1. Ät din pho i stora djupa skålar. Lägg först en hög med nudlar i botten ned skivad kyckling ovanpå. Tillsätt de grönsaker och gröna kryddor som du föredrar runtomkring.

  2. Häll över den heta buljongen.

  3. Smaksätt med Hoisinsås och Srirachasås om du vill ha lite extra hetta. Pressa lite lime över.

  4. Rör om i skålen. Ät och surpla!

 

Kryddor till buljongen


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *