Laga mat med elektrisk tryckkokare

Dulche de leche – från grunden

Dulche de leche – från grunden

När man pratar om Dulche de leche tänker jag på en en söt kolasås som man kokar på kondenserad mjölk i konservburk. Det går numera även att hitta färdigkokta konserver i de flesta matbutiker. Dulche de leche har sitt ursprung från Latinamerika men förekommer allt vanligare i nya bakrecept och desserter även här i Sverige numera. Den passar utmärkt som tårtfyllning eller ringlas ljummen på glass.

Det här receptet har dock inget med kondenserad mjölk eller konserver att göra. Du kokar den på vanlig mjölk och socker. Så du har full koll på vad den innehåller och den blir därmed även betydligt billigare än konservvarianten. Och tidsmässigt tar det heller inte någon längre tid.

Bikarbonatet tillsätts i mjölken för att förhindra att mjölkproteinet koagulerar och ger krämen den härligt lena konsistensen.

Dulche de leche - karamelliserad mjölk
Ingredienser
 • 1 l standardmjölk
 • 5 dl socker
 • 1 tsk bikarbonat
Smaksättning
 • salt
 • vanilj
Instruktioner
 1. Håll i mjölken i kärlet och välj Sauté (more). Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast. Syftet är enbart att få mjölken att koka upp. Föredrar du en annan metod så går det bra. Det tar ungefär 15 minuter att få 1l mjölk att koka upp med denna funktionen. 

 2. Låt mjölken koka ett par minuter. Men rör hela tiden. Vad jag har förstått så förändras mjölkproteinet om det får koka ordentligt en stund och bränner därefter inte fast lika lätt.

 3. Rör ned socker och bikarbonat. Rör ordentligt så att sockret smälter.

 4. Stäng av Sauté funktionen genom att trycka Cancel/

 5. Välj Sauté en gång till men tryck direkt på "-" och justera värmen till Normal. Även om kokningen tar ungefär 60-75 minuter låter jag den förinställda tiden på 30 minuter vara kvar. Då får man en naturlig påminnelse att titta till sin tryckkokare ibland.

 6. Rör om då och då. I början mer frekvent för att sedan låta det gå lite längre tid mellan gångerna.

 7. Efter första omgången på 30 minuter börjar mjölkblandningen att bli bärnstensfärgad kulör. 

 8. Jag lät såsen koka i 75 minuter och fick en ganska mörk färg. Nästa gång jag testar det här receptet tänker jag korta tiden något när den är mycket ljusare i färgen för att se om det påverkar konsistensen något.

 9. Vill du smaksätta kolasåsen så gör du det nu. Några nypor flingsalt eller vanilj känns som ganska självklara smaker att tillsätta.

 10. Stäng av Sauté-funktionen och häll upp på rengjorda glasburkar. Det blev ungefär 5 dl färdig mängd så en av burkarna hällde jag upp direkt på glasburk med gummiring för att se hur länge den kan hålla i kylen. Innan jag förslöt burkarna skummade jag av kolasåsen med hjälp av en tesked.

Wkipedia:

Dulce de leche är en latinamerikansk, söt, mjölkbaserad kräm.[1] Den kan även beskrivas som en kolasås[2] utan grädde.

Den framställs genom att man kokar mjölk och socker på svag värme under lång tid, oftast flera timmar. Vanligtvis tillsätter man vanilj som smaksättning. Krämen kan också framställas genom att man sjuder (oöppnade) konservburkar med kondenserad mjölk i vatten två till tre timmar.[1] Dulce de leche kan även köpas färdig.

Dulce de leche används bland annat som fyllning i praliner[3] eller i glass.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *