Laga mat med elektrisk tryckkokare

Dhal – Indisk linsgryta

Dhal – Indisk linsgryta

En av de vanligaste rätterna i det indiska köket är linsgryta, Dhal. Den finns i många av varianter och kan baseras på olika typer av linser. Jag har tidigare publicerat en Dhal, inspirerad av den som finns på restaurangen Dishoom i London, gjord med en bas av belugalinser.

Till den jag tillagade idag använde jag gröna linser som jag redan hade hemma i skafferiet. Dhal är en riktig skafferi-rätt, då i princip alla ingredienser kan förvaras länge i skafferiet utan att bli gamla. Det är även en billig och hyfsat nyttig rätt då varje portion inte innehåller enorma mängder kokosmjölk. Kokosmjölken är en bra smaksättare och är dessutom ett bra alternativ till mjölkproteinallergiker. Jag har medvetet hållit nere hettan i denna grytan men vill du ha lite styrka kan du självklart tillsätta chili.

Ät grytan med grönsaker, basmatiris och naanbröd

Dhal - Indisk linsgryta
Ingredienser
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 2 st kanelstänger
  • 1 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 2 st nejlikor (mortlade)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl gröna linser
  • 400 gr krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2,5 dl grönsaksfond
  • 1 lime
  • salt
Instruktioner
  1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.

  2. Välj Sauté-funktionen och fräs lök och morötter mjuka under några minuter.

  3. Tillsätt kryddorna som får med och svettas några minuter så att smakerna verkligen frigörs av hettan.

  4. Häll i fonden och skrapa med en slev i botten så alla ev lätt inbrända smaker frisätts.

  5. Stäng av Sauté-funktionen och tillsätt linser och krossade tomater.

  6. Sätt på locket och glöm ej att stänga ventilen.

  7. Välj Manual och ställ tiden på 25 minuter.

  8. Låt sedan trycket sjunka i tio minuter innan du släpper ut det sista genom att öppna ventilen.

  9. Rör ned kokosmjölk. Om du tycker att grytan är en aning för lös låter du den bara att stå och småputtra med Sauté-funktionen några minuter.

  10. Smaka av med salt och pressad lime.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *