Laga mat med elektronisk tryckkokare

Crownie, cookie-brownie

Crownie, cookie-brownie

Kombinera två favoriter till en. Fyll brownie-smet i ett pajskal av cookies och baka en crownie! Resultatet blev en väldigt mäktig och söt kaka som kommer mer till sin rätt om den kombineras med glass eller lite vispad grädde.

De recept som jag sett tidigare har varit att kombinera degen och smeten i två skikt i en långpanna, min idé är att istället att förgrädda cookie-degen i en springform som sedan fylls med brownie-smeten. Det blir en lite snyggare kaka att servera.

Crownie
Ingredienser
Cookie-botten
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl råscker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl havregryn
Brownie
  • 200 gr mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • smör
  • 2 msk yoghurt el. gräddfil
  • vaniljextrakt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
Instruktioner
  1. Vispa smör och socker. Rör i ägget.

  2. Vänd ned vetemjöl, havregryn och salt i smeten.

  3. Låt kakdegen vila i kylen en stund så att den blir fastare i konsistensen.

  4. Klä en springform med bakpapper. Använd själva formen som mall och klipp ut bottenbiten. Smörj formen lite grann så fastnar pappret lätt. Klipp sedan en lång remsa som fästes på formens kanter.

  5. Smörj bakplåtspappret lite. Enklast går det med lite fett på sprayflaska.

  6. Tryck ut degen jämntjockt på botten och upp på kanterna. För undvika så att degen inte skall glida ned från kanterna under gräddningen kan du trycka fast lite folie runtomkring och täcka botten och sedan fylla den med något ungssäkert. Jag brukar oftast använda okokt ris.

  7. Frögrädda kakbotten i 180 grader i ca: 15 minuter. Låt den svalna en stund innan du tar bort utfyllnaden och folien. Låt sedan botten svalna helt.

Browniesmet
  1. Smält chokladen i ett vattenbad.

  2. Rör ned sockret så att det smälter

  3. Tillsätt yoghurt och vaniljextrakt

  4. Rör sedan ned äggen, ett åt gången.

  5. Vänd sedan försiktigt ned siktat mjöl och bakpulver. Undvik röra för mycket, det resulterar bara i tråkigt och hårt slutresultat.

Gräddning
  1. Häll i smeten i den avsvalnade kakbotten. Klä formen med ungsfolie. Knyt ett snöre runt formen så att du lätt kan lyfta upp den varma formen.

  2. Placera först gallret i botten av kärlet. Häll i 3 dl vatten. Placera den folieklädda formen ovanpå gallret.

  3. Sätt på locket och stäng ventilen.

  4. Välj Manual och ställ tiden på 25 minuter. När tiden är färdig, låt trycket sjunka under 10 minuter innan ventilen öppnas och släpper det övertryck som finns kvar.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *