Laga mat med elektrisk tryckkokare

Crème Brûlée

Crème Brûlée

Crème Brûlée är en riktigt klassisk och enkel dessert att tillaga. Det går ännu snabbare i en elektronisk tryckkokare än om den tillagas i vattenbad i ugnen. Däremot måste den planeras i förväg då den blir som allra bäst om den får vila över natten i kylen.

Blir det bättre än med en härlig kombination av en krämigt och len under ett hårt karamelliserat täcke? Ett hårt lock som ger det karaktäristiska “knacket” när skeden trycks genom första gången!

Crème Brûlée
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 dl mjölk
 • 0,75 dl socker
 • 1/2 msk vaniljpulver
 • 4 st äggulor
 • 4 msk rårörsocker
Instruktioner
 1. Blanda grädde, mjölk, socker och vanilj. Gräddmjölken skall sedan hettas upp, men inte koka! Enklast och snabbast gör man detta i microvågsugnen, 2-3 minuter på 750w. 

 2. Rör ihop äggulorna med en visp. Tillsätt sedan ungefär 2 msk av den heta gräddmjölken. Rör runt och låt det blandas ordentligt. Tillsätt sedan ytterligare 2 msk och rör ut igen. Detta momenten gör man för att undvika att gulorna skall koagulera och klumpa. Därefter kan du med långsam stråle röra ned den resten av gräddblandningen.

 3. Fördela smeten i fyra stycken skålar. Täck med lock eller lite folie.

 4. Häll ned 3 dl vatten i kärlet och placera gallret i botten.

 5. Ställ sedan ned skålarna, det går bra att stapla dem ovanpå varandra.

 6. Sätt på locket och stäng ventilen.

 7. Tryck Manual och ställ tiden på 7 minuter.

 8. När tryckkokaren är färdig och piper låter du trycket först falla under 5 minuter innan du öppnar ventilen.

 9. Plocka sedan ut formarna och låt dem svalna i rumstemperatur. Placera dem sedan i kylen under 3-4 timmar, allra helst över natten.

 10. I samband med servering, strö råsocker och bränn av med en gasolbrännare. Saknar du en brännare, fungerar det ganska bra i ugnen. Sätt då ugnen på grill och högsta temperatur. Placera formarna högst upp, nära värmeelementet. Men passa formarna noggrant. Det är bara sockret som skall smälta, brûléen får inte bli varm!

 11. Servera dem direkt! Några syrliga hallon lyfter och kompletterar bra.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *