Laga mat med elektrisk tryckkokare

Rabarbersirap

Rabarbersirap

Växer rabarbern så det knakar i trädgården och idéerna börjar tryta på vad du skall göra av all rabarber? Nu tycker jag i och för sig att rabarberpaj kan vara bland det godaste som finns att äta men att göra en smaksatt sirap av rabarber kommer inte långt därefter. Det finns så många användningsområden som du sedan kan använda den till. Ringla på glass eller pannkakor. Späd ut den till en drink med is och bubbel, eller använd som högkoncentrerad saft.

Har du tur så hittar du mycket rödare rabarber än vad jag gjorde inför foto-tillfället som ger en helt fantastiskt röd sirap, använder du dessutom enbart strösocker får du en klarröd sirap.

Rabarbersirap
Ingredienser
 • 750 gr rabarber
 • 3+3 dl råsocker och strösocker
 • 2 dl vatten
 • 1 vaniljstång
 • Atamon enl. förpackning
Instruktioner
 1. Värm 3 dl råsocker och vatten så att sockret löser sig helt. Det går snabbt och enkelt på några minuter direkt i kokkärlet. Välj funktionen Sauté.

 2. Under tiden som sockret smälter i grytan sköljer du rabarbern och delar den i ungefär 2 centimeter långa bitar.

 3. Stäng av Sauté och lägg ned rabarbern i sockervattnet.

 4. Sätt på locket och glöm inte att stänga ventilen.

 5. Välj Manual och ställ tiden på 5 minuter. När tiden är klar låt trycket sjunka i tio minuter innan du öppnar ventilen.

 6. Häller över hela  innehållet i en sil eller en pipsil. Pressa ut vätskan. Tryck inte för kraftig då finns det risk att en stor mängd rabarbermassa följer med ned i sirapen.

 7. Håll tillbaka vätskan i den rengjorda kokkärlet tillsammans med det resterande sockret . Välj Sauté. Reducera sedan vätskan i 20-30 minuter så att den blir mer trögflytande.

 8. Vill du förvara sirapen under en lite längre tid i kylen tillsätter du atamon enligt beskrivning på förpackningen. 

 9. Håll sedan upp på glas flaska, tillslut väl och låt flaskan svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kylen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *