Laga mat med elektrisk tryckkokare

Sparrissoppa

Sparrissoppa

En krämig god soppa som verkligen smakar vår! Mild och krämig med ljusgrön härlig pastellfärg som drar åt avocadohållet.

Soppan passar utmärkt som en lyxig förrätt eller en huvudrätt tillsammans med något matigare proteintillbehör och lite bröd. Sparrissäsongen börjar tyvärr nästan vara över, men än går det fortfarande att hitta lite fin färsk sparris. Självklart kan du också använda fryst sparris när säsongen är över.

Var nog med att inte överkoka knopparna, ett snabbdopp i kokande vatten och skölj dem kallt direkt efter så att de inte blir för mosiga.

Sparrissoppa
Ingredienser
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök hackade
  • 3 msk matfett, smör eller olja
  • 7,5 dl kycklingfond
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk miso
Instruktioner
  1. Hacka lök och vitlök.

  2. Välj funktionen Sauté. Tillsätt lite matfett. När kokaren börjar bli varm lägger du ned den hackade löken. Låt fräsa några minuter så att den mjuknar och får lite färg.

  3. Tillsätt timjan och låt den fräsa med i cirka en minut.

  4. Häll över buljong. Om något har börjar bränna fast lite i botten, försöker du skrapa loss det med en träslev. Det sitter mycket smak i botten!

  5. Skölj sparrisen. Vid behov skala dem. Skär bort den nedersta träiga delen. Dela dem sedan i några bitar. Lägg sparrisknopparna åt sidan!

  6. Tillsätt sparris, vitt vin och miso.

  7. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 5 minuter.

  8. När tiden är ute, låt trycket sjunka i 10 minuter innan du öppnar ventilen och släpper ut det sista trycket.

  9. Mixa soppan, enklast tycker jag det är med en stavmixer direkt ned i kärlet. 

  10. Rör ned gräddfilen.

  11. Salta och peppra. 

  12. Servera soppan med sparrisknopparna ( lättkokta) och t.ex. om du vill addera en proteinkälla.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *