Laga mat med elektrisk tryckkokare

Ångad rabarber med smörstekt mandelkubb

Ångad rabarber med smörstekt mandelkubb

Den här desserten improviserade jag fram när ett rejält sug efter rabarberpaj uppstod, men jag saknade tiden till att hinna baka en. Så istället kom jag tänka på min Instant Pot och insåg att den måste snabbt och enkelt kunna tillaga rabarber!

Stjärnanis tillsatte jag mest på skoj och blev förvånad över att rabarbern efter upphettning faktiskt hade tagit lite anis-smak. Resultatet blev en riktigt god kombination av mandelkubbens karaktäristiska mandel-( och bittermandel) smak, rabarberns syrlighet och en lätt ton av anis.

Creme fraiche var det enda som jag hade hemma vid tillfället men är övertygad om att vaniljglass eller tjockare vaniljsås fungerar lika bra.

Ångad rabarber med smörstekt mandelkubb
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
 • 8 st rabarberstjälkar
 • strösocker
 • 5 st stjärnanis
 • 4 st mandelkubb
 • smör
 • creme fraiche +vanilj
Instruktioner
 1. Skölj och dela rabarbern i munsbit stora bitar. Om stjälkarna är ganska grova kan de behövas skalas. Snyggast blir bitarna om du skär dem snett i 45° vinkel.

 2. Lägg ned bitarna i en form som får plats i i tryckkokaren. Strö rikligt med socker över bitarna, några matskedar. Lägg även ned stjärnanisen. 

 3. Häll i 3 dl vatten i tryckkokaren, lägg i gallret och ställ sedan formen med rabarbern ovanpå gallret.

 4. Välj funktionen Steam och ställ tiden på 5 minuter. När tiden är färdig öppnar du ventilen lite försiktigt, först med lite snabba "tryck" för att sedan ställa upp ventilen helt så tryckmätaren sjunker ned till botten.

 5. Under tiden som du ångar rabarbern tärnar du mandelkubben. Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smöret. När smöret är smält och "tystnat" lägger du i de tärnade mandelkubbsbitarna. Låt dem ta lite färg innan du vänder dem försiktigt. När bitarna har fått gyllenbrun färg tar du bort dem från pannan.

 6. Vispa creme fraiche med lite vanilj fluffig. Elvisp går utmärkt.

 7. Varva rabarber med mandelkubb och klicka lite creme fraiche över blandningen. 

  Det blir extra snyggt att ringla lite rabarbersyrup över den upplagda rätten. Recept finns här i bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *