Laga mat med elektrisk tryckkokare

Pad Thai

Pad Thai

Alla matkulturer har sin egen variant av pyttipanna. En rätt som rensar rent i skafferiet och kan innehålla lite av varje… Lite så tycker jag en Pad Thai skall vara. Jag använder de ingredienser som finns hemma. Tofu, kyckling, ägg eller kanske tom räkor fungerar alla bra som proteinkälla i en Pad Thai. Har du böngroddar hemma tillsätter du det efter tryckkokningen. De färska fungerar bäst.

Du avgör själv hur mild du vill ha den. Personligen tycker att koriander är ett måste men om du avskyr det, slopa det då och improvisera.

Den riktigt stora utmaningen med den här rätten i tryck-kokning är att få nudlarna i rätt konsistens. Inte för hårda eller att de förvandlats till en kletig gröt. Det smakar lika gott lovar jag, för jag har fått göra flera försök innan jag hittat en metod som fungerar bra för mig. Min metod är att först blötlägga risnudlarna i kallt vatten och att sedan tryckkoka under väldigt kort tillagningstid. Förmodligen kan det vara från vilket fabrikat av nudlar som du köper. Men som viktigt tips är att nudlarna skall inte bli helt mjuka av blötläggningen, utan i princip bara börjat bli en aning mjuka.

 

Pad Thai
Portioner: 2 portioner
Ingredienser
 • 2 msk olja
 • 2 msk ljus soya
 • 1 msk vitlökspasta (kan ersättas med 2-3 hackade klyftor)
 • 200 gr tofu
 • 2 st ägg
 • 2,5 dl kycklingfond
 • 0,5 dl pad thaisås
 • 100 gr risnudlar
 • 1 st paprika röd eller gul
 • 1 dl morötter (i stickor)
 • 1 knippe salladslök
Till servering
 • lime
 • jordnötter
 • koriander
Instruktioner
 1. Tryck Sauté och låt grytan bli varm. Håll sedan ned oljan. Tillsätt vitlökspasta och tofu som får fräsa en stund. Rör lite försiktigt med en träslev. 

 2. Flytta innehållet lite åt kanterna och kläck äggen på den tomma delen. Låt dem stelna lite grann, cirka 45-60 sekunder innan du rör samman ägget med tofun.

 3. Tillsätt soya och pad thaisås. Rör om lite så att såsen fördelas. Häll sedan i fonden.

 4. Placera sedan de blötlagda nudlarna ovanpå.

 5. Sätt på locket, stäng ventilen  och välj Manual. Ställ tiden på 2 minuter.

 6. Efter de två minuter öppnar du ventilen direkt för att släppa ut allt övertryck. Öppna sedan locket. Lägg ned morötter, paprika och salladslöks och rör om försiktigt så att allt blandas. Låt blandningen vila några minuter så att alla ingredienser blir genomvarma.

 7. Servera med lime, hackade jordnötter och koriander.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *