Laga mat med elektrisk tryckkokare

Koreansk biff-skål

Koreansk biff-skål

På senare tid har jag, likt många andra fått en ny smakfavorit, kimchi och det koreanska köket. Just kimchi är en hörnsten i det koreanska köket och är mjölksyrad kinakål som har fått jäsa tillsammans med vitlök, chili och ingefära. Har du väl börjat uppskatta kimchi är det nästan enklast och billigast att göra sin egen kimchi. Leta bara upp ett recept, det är hur enkelt som helst och den håller flera månader i kylen, så har du plats där gör en riktigt stor sats. Smaken är syrlig och stark och rätten serveras till varenda måltid i Korea.

Jag valde använda fransyska och receptets tillagninstid är anpassad efter mängd och typ av kött. Men självklart kan du byta ut det till annan typ av kött, men anpassa då koktiden.

Den här rätten påminner en del om en Bibimbap då den servas med ris som bas i en skål med olika tillbehör. Godast blir det om man rör runt att ingredienser så att allting blandas väl.

Gochujang, koreansk chilipaste hittar man numera i välsorterade livsmedelsbutiker. Om inte, så hittar du den annars i vilken butik som helst som säljer asiatiska livsmedel. Precis som med alla mina recept tycker jag att du själv skall avgöra hettan. Så börja lite försiktigt med Gochujang, och tillsätt bara mer efter kokningen om du vill ha mer kick i styrkan.

Nashipäron hittar du förmodligen närmsta matbutik. Det kan även kallas för sandpäron och japanskt päron. Det kan ätas rått men används en del i varma asiatiska rätter, då det inte kokar sönder lika lätt som vanliga äpplen och päron.

Servera rätten med ris, kimchi, koriander och hackade jordnötter. Strössla gärna lite rostade sesamfrön över, både för smak och utseende!

Koreansk biff-skål
Ingredienser
Mixa:
  • 1 Nashipäron
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 5 cm ingefära
  • 1 st gul lök (liten)
  • 1 dl vatten
Gryta:
  • 1 kg biff
  • 6 msk ljus soya
  • 0,5 dl rörsocker
  • 3 tsk sesamolja
  • 2 tsk gochujang
  • svartpeppar
Instruktioner
  1. Kärna ut päronet och dela det i några stora bitar. Skalet kan du låta vara kvar. Gör detsamma med löken.  Riv ingefära och tillsätt resterande ingredienser i en mixer eller blender. Mixa ingredienserna till en slät massa.

  2. Starta din kokare med Sauté. När kärlet är varm och det piper häller du ned lite matfett och köttet som är tärnat i ca:2 cm stora bitar. Stek köttet några minuter så det tar färg.

  3. Stäng av Sauté-funktionen och tillsätt resten av ingredienserna, inkluderat den mixade päronmassan.

  4. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 35 minuter. När tiden är ute, stäng av och öppna ventilen direkt. När trycket är borta öppnar du locket.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *