Laga mat med elektrisk tryckkokare

Bellini-marmelad

Bellini-marmelad

För några veckor sedan lyckades jag på jobbets vinlotteri håva  hem en flaska mousserat vin. Då jag egentligen föredrar torrare vin, kom tänka på att göra en klassisk Bellini. Bellini, en klassisk champagnedrink med frisk persikosmak och bubbel. Den har sitt ursprung från 1940-talets Venedig där den skapades på Harry’s bar av Giuseppe Cipriani. Drinkens namn sägs komma av att drinkens färg påminde skaparen om en tavla av Giovanni Bellini.

Men istället för att blanda drinkar fick jag idén om det inte skulle kunna gå att kombinera smakerna som marmelad istället. Till den klassiska drinken skall man helst använda vita persikor men jag tror det går precis lika bra med vilken typ som helst, bara de är mogna och söta.

Eftersom persikor inte innehåller så mycket pektin och det stora mängd vätska, vinet som tillsätts så har jag valt att koka marmeladen tillsammans med kärnorna och frukternas skal då det innehåller naturligt högre halter av pektin. De är dessutom lätta att plocka ur efter kokningen så det blir ändå knappast något extraarbete.

Resultatet blev en ganska milt smakande marmelad som passar riktigt bra till en ostbricka eller en smörgås med en långlagrad ost.

Bellini-marmelad
Ingredienser
 • 700 gr persikor (med kärnor och skal)
 • 5 dl cava
 • 1 citron (pressade saften)
 • 700 gr syltsocker
 • 1 tsk askorbinsyra
Instruktioner
 1. Dela persikorna i mindre bitar, spara kärnor och skal då allt skall kokas. Tillsätt mousserande vin och saften av den pressade citronen.

 2. Stäng locket och stäng ventilen.

 3. Välj Manual, och ställ tiden på tio minuter. När maskinen piper med färdig signal låter du trycket sjunka i fem minuter innan du öppnar ventilen.

 4. Plocka ur kärnorna och pressa persikomassan genom en pipsil eller nät så att skalet avlägsnas.

 5. Väg den kvarvarande massan och räkna ut rätt mängd socker och askorbinsyra. Lika mängd socker som vikt persikomassa. Askorbinsyra enligt förpackning.

 6. Lägg tillbaka marmeladmassan i kokaren och välj funktionen Sauté. Låt marmeladen småputtra i några minuter innan du gör ett marmeladtest. Enklast är att hälla ut ungefär en tesked marmelad på en kall diskbänk. Låt det svalna några minuter. När du drar fingret genom marmeladen skall kanterna stanna kvar och inte rinna tillbaka.

 7. Vill du förvara marmeladen i rumstemperatur under lång tid (oöppnad burk) bör du tillsätta något konserverande medel, typ Atamon.

 8. Häll upp på väl rengjorda burkar. Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *