Laga mat med elektrisk tryckkokare

Kanelbulle cheesecake

Kanelbulle cheesecake

Kanelbullens dag, fjärde oktober har redan passerat men det var till den dagen som jag experimenterade med en ny cheesecake(!). Inspirerad av dagen valde jag att smaksätta den efter dagens tema, kanel.

Före bakning ta fram ost och ägg en stund i förväg så de är rumsvarma. Då undviker du att kakan spricker.

Kanelbulle cheesecake
Ingredienser
Botten
  • 200 gr digestivekex (halv rulle)
  • 75 gr smör
  • 1 tsk kanel
Kanelfyllning
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 4 msk vetemjöl
  • 2-3 msk smält smör
Färskostsmet
  • 500 gr Philadelphiaost
  • 1 dl socker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 ägg
Topping 1
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
Topping 2 (frosting)
  • 100 gr Philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
Instruktioner
Smulbotten
  1. Börja med att krossa kexen och blanda ned smöret. Jag föredrar rumsvarmt smör och köra allt i en mixer. Smaksätt med kanel.

  2. Platta smulblandningen på botten av en springform. Jag brukar för enkelhetens skull först klä botten med bakplåtspapper.

  3. Ställ in formen i frysen under tiden som du förbereder resten av kakan.

Kanelfyllning
  1. Blanda kanel, socker, mjöl. Smält smöret och rör ned i blandningen, börja med 2 msk. Blandningen skall fortfarande vara lite smulig men ändå hålla ihop. Är den för torr, tillsätt lite mer smör.

Cheesecakesmet
  1. Rör ihop Philadelphiaost, socker och vaniljpulver.

  2. Tillsätt sedan ett ägg åt gången.

Tillagning
  1. Plocka fram smulbotten ur frysen.

  2. Häll ned en tredjedel av smeten i formen.

  3. Smula över hälften av kanelblandningen.

  4. Täck med mer färskostsmet. Upprepa kanelblandning och färskost i ytterligare varsitt lager.

  5. Klä in formen med folie.

  6. Häll i 3 dl vatten i tryckkokaren. Lägg i bottengallret.

  7. Placera formen ovanpå gallret. För att man lätt skall få upp formen efter tillagning, brukar jag knyta ett snöre runt forman så man får ett bra grepp utan att bränna sig.

  8. Sätt på locket och stäng ventilen.

  9. Välj Manual och ställ tiden på 38 minuter. När tillagningen är färdig, låt trycket sjunka i 15 minuter innan du öppnar ventilen och tar bort locket.

  10. Låt kakan svalna helt innan du ställer in den i kylen. Allra bäst blir den om den får vila några timmar kylen, allra helst över natten.

Frosting
  1. Vispa Philadelphiaost med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljpulver.

  2. Lägg över frostingen i en spritspåse och använd en ganska smal tyll.

Före servering
  1. Blanda socker och kanel.

  2. Fördela det i ett tunt lager över kakan så den får fin jämn färg.

  3. Spritsa frostingen i en spiral över kakan.

  4. Servera!



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *