Skriv ut

Clementine & tranbärscurd

Ingredienser

  • 225 gr tranbär
  • 2 dl pressad saft från clementiner ca: 4 st
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 200 gr socker
  • 100 gr smör

Instruktioner

  1. Lägg tranbären i en ungsfast form som får plats i tryckkokaren.

  2. Häll ned 3 dl vatten och lägg först ned gallret. På gallret placerar du formen.

  3. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 3 minuter. När tiden är klar, låt trycket sjunka under tio minuter innan ventilen öppnas och lockat kan öppnas.

  4. Häll de varma bären i en pip- eller trådsil och pressa ut saften noggrant ur bären.

  5. Pressa 2 dl clementine-saft. Det behövs ungefär fyra stycken.

  6. Vispa ägg, äggulor och socker fluffigt.

  7. Blanda ned tranbär och clementinesaften.

  8. Häll ned i blandningen i en ungsfast behållare som får plats i tryckkokaren, tex en stor glasburk eller form. Täck den med ungsfolie och behållaren inte kan tillslutas med ett lock. 

    Obs skruva inte på eventuella lock, utan låt det bara ligga ovanpå!

  9. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på två minuter. När tiden är klar, låt trycket sjunka i tio minuter innan resten av trycket släpps ut och lockat kan öppnas.

  10. Ta ur burken/formen. Vispa blandningen och rör ned smöret i omgångar.

  11. Låt curden svalna innan den ställs i kylen. Den håller i cirka 7-10 dagar i kylen. I frysen håller den betydligt längre och tinar ganska snabbt om den fryses in i lagom stora burkar.