Skriv ut

Jansons Frestelse

Ingredienser

  • 2msk smör
  • 2 gula lökar (stora)
  • 1 vitlöksklyfta (krossad)
  • 1 kg potatis
  • 1 burk (125 gr) anjovis
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk fisksås
  • 1 dl västerbottenost (riven)
  • 0,5 dl panko (ströbröd fungerar utmärkt också)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°C. Då hinner den bli tillräckligt varm för det sista momentet, att ge frestelsen lite yta.

  2. Skala och skiva lökarna i tunna ringar. Starta maskinen och välj Sauté-funktionen. Låt smöret smälta, när det har tystnat tillsätter du löken. Rör om försiktigt då och då. Fräs den tills den blir mjuk och genomskinlig. Detta brukar ta 6-8 minuter.

  3. Skala och krossa vitlöksklyftan med den breda sidan av en kniv-eggen. Tillsätt vitlöken i den nästan färdig-frästa löken.

  4. Skala potatisen och skiva den i tunna "stickor". Skölj inte den skivade potatisen, då sköljer försvinner stärkelsen som hjälper till att reda gratängen och ger den krämigare konsistens.

  5. Stäng av Sauté-funktionen. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, fisksås och de grovhackade anjovisfiléerna. Rör om försiktigt så att ingredienserna blandar sig.



  6. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj manual-funktionen och sätt tiden på 5 minuter. När tryckkokningen är klar öppnar du ventilen direkt. 

  7. Om du önskar lite fylligare smak rör du ned riven västerbottenost. Häll sedan blandningen i en ugnsfast form. 

  8. Strö över panko och ställ in formen i ugnen. Potatisen är redan mjuk så det räcker att bränna av och låta ytan få lite färg. Detta tar cirka 10-15 minuter