Skriv ut

Nutella cheesecake

Ingredienser

Smulbotten

  • 1 frp chocolate chip cookies
  • 75 gr smör

Nutellafyllning

  • 400 gr färskost (typ Philadelphia)
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 0,75 dl socker
  • 2 dl nutella

Glasyr

  • 2 dl nutella
  • 1 dl grädde

Instruktioner

Smulbotten

  1. Börja med att mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och pulsera maskinen några sekunder så att smöret blandas väl med kaksmulor.


  2. Tryck ut smulblandningen i en springform och förgrädda botten i 175°C tills den får lite färg. Låt botten svalna.


Nutellafyllning

  1. Blanda ihop färskost och cremé fraîche i en bunke. 

  2. Tillsätt 2dl nutella i ostblandningen. Det underlättar väldigt om samtliga ingredienserna är rumstempererade.


  3. Vispa ägg och socker ordentligt luftigt.


  4. Blanda försiktigt ned det vispade ägget i färskostblandningen. Lite åt gången. Vispa inte, utan rör med en slev.


  5. Häll färskostblandningen över den gräddade men avsvalnade smulbottnen. Låt blandningen sätta sig lite. Jag försöker ”slå formen” lite så att ev luftbubblor skall försvinna ur smeten. Det går även att dra lite försiktigt med en kniv i smeten.


  6. Täck formen med aluminiumfolie eller ett silikonlock om du har. Detta gör du för att det inte skall droppa ned massa vatten på din cheesecake under tillagningen, och ge en ful yta. För att du lättare skall kunna ta ut din form efter tillagning kan du vika aluminiumfolie några gånger till en lång remsa som du sätter runt under formen, så du får två ”handtag” att lyfta upp den varma formen efter tillagning.


  7. Häll ned 2-3 dl vatten i botten av din tryckkokare. Sätt ned gallret som gör att springformen står en bit ovanför vattnet.


  8. Stäng locket och förslut ventilen. Tryck Manual och ställ in tiden på 35 minuter.


  9. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka långsamt (full natural release). Detta brukar ta ungefär tio minuter. Öppna locket försiktigt så du inte bränner dig på ångan.


  10. Lyft ut formen ur tryckkokaren. Nu förstår du hur mycket enklare det blir med handtagen som du vek av aluminiumfolien.


  11. Under tiden som kakan svalnar kan du blanda ihop glasyren. Blanda nutella och grädden i en kastrull på svag värme. Glasyren skall inte koka, utan bara bli tillräckligt varm att det blandas väl och är någorlunda rinnande.


  12. När cheesecaken har svalnat häller du glasyren över kakan. När glasyren stelnat en aning ställer du in kakan i kylen. Låt den gärna sätta sig i minst fyra timmar, gärna över natten.