Skriv ut

Hummus

Ingredienser

  • 4 dl kikärtor (torkade)
  • 7 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 4 msk tahini (sesampasta)
  • 1-2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 saften från en citron
  • 1 tsk salt
  • spad från kokningen av kikärtorna

Instruktioner

  1. Börja med att blötlägga de torkade kikärtorna i rikligt med vatten under 12h. Föredrar du konserverade kikärtor motsvarar det ungefär 7dl kikärtor.

  2. Häll av kikärtorna och lägg dem i din tryckkokare. Tillsätt 7dl vatten och lagerbladet. Sätt på locket, stäng ventilen och välj Manual och ställ tiden på 15minuter.

  3. När koktiden är klar låter du trycket sjunka långsamt. Vänta minst 15 minuter innan du öppnar ventilen.

  4. Häll av vattnet men spara på det! Du kommer behöva 1-2 dl till röran. Låt kikärtor och vätskan svalna en stund.

  5. Lägg sesampastan, pressad vitlök och saften från en citron i en mixer (stavmixer går också bra). Mixa blandningen ordentligt, minst i en minut. Efter en stund stelnar blandningen och bleknar i färgen. Tillsätt lite av den sparade vätskan från tryckkokningen, ungefär några matskedar under tiden som du mixar blandningen lite till.

  6. Tillsätt de kokta, svalnade kikärtorna och mixa. Stanna mixern då och då för att skrapa ned från kanterna.

  7. Tillsätt mer av den sparade vätskan. Mängd efter eget tycke.

  8. Smak sätt med salt och peppar. Gillar du spiskummin eller chili kan du också tillsätta det.