Skriv ut

Ballerina cheesecake

Ingredienser

Smulbotten

 • 1 pkt Ballerina kex (kakbitarna separerade)
 • 75 gr smör

Fyllning

 • 500 gr Philadelphiaost
 • 250 gr kesella (10%)
 • 2 ägg
 • 75 gr socker
 • nougatfyllning från de delade kexen till smulbottnen

Till dekoration

 • 1/2 pkt Ballerinakex
 • chokladsås

Instruktioner

Smulbotten

 1. Separera underdel från ovandel genom att vrida försiktigt på kexen. Med en bordskniv lossar du enkelt nougatfyllningen. Ställ in nougaten i frysen under tiden som du förbereder de andra delarna.

 2. Lägg kakbitarna i en mixer tillsammans med smöret. Pulsera en stund så att kexen och smöret blandas till en smulblandning.

 3. Tryck ut smulblandningen i en springform och förgrädda botten i 175°C tills den får lite färg. Låt botten svalna

 4. Rör samman färskost och kesellan.

 5. Vispa socker och ägg pösigt med en elvisp.

 6. Blanda försiktigt ned det vispade ägget i färskostblandningen. Lite åt gången. Vispa inte, utan rör med en slev.

 7. Häll ned färskostblandningen i springformen. Ta ut nougatfyllningen ur frysen och hacka den i småbitar och tryck försiktigt ned bitarna i smeten. Låt blandningen sätta sig lite. Jag försöker ”slå formen” lite så att ev luftbubblor skall försvinna ur smeten. Det går även att dra lite försiktigt med en gaffel i smeten.

 8. Täck formen med aluminiumfolie eller ett silikonlock. Detta gör du för att det inte skall droppa ned massa vatten på din cheesecake under tillagningen, och ge en ful yta. För att du lättare skall kunna ta ut din form efter tillagning kan du vika aluminiumfolie några gånger till en lång remsa som du sätter runt under formen. Med hjälp av ”handtagen” lyfter du enkelt upp den varma formen efter tillagning.

 9. Häll först ned 2-3 dl vatten i botten av din tryckkokare. Lägg sedan i gallret som då gör att springformen står inte kommer i kontakt med vattnet. Stäng locket och förslut ventilen.

 10. Tryck Manual och ställ in tiden på 35 minuter

 11. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka långsamt (full natural release). Detta brukar ta ungefär tio minuter. Öppna locket försiktigt så du inte bränner dig på ångan. Cheesecaken skall inte vara för lös. När du slår lite på formen skall den ”darra” lite i mitten av kakan. Märker du att den är för lös stoppar du tillbaka den och kokar den fem minuter extra. Men om den bara får vila ordentlig i en kyl, helst över natten brukar den stelna.

 12. Med handtagen som du vek av aluminiumfolien lyfter du enkelt upp formen ur tryckkokaren. 

 13. Strax före servering dekorerar du kakan med kaksmulor och chokladsås.