Skriv ut

Bechamelsås

Ingredienser

Grundsås

  • 5 msk smör
  • 8 msk vetemjöl
  • 1 l standardmjölk

Smaksättning

  • 1 dl riven ost (parmensanost gör såsen extra fyllig)
  • salt, efter tycke och smak
  • peppar, efter tycke och smak
  • riven muskot

Instruktioner

  1. Starta din elektroniska tryckkokare med funktionen Sauté. När maskinen piper och kärlet är upphettat lägger du ned smöret som får smälta.

  2. Vispa smöret när du tillsätter mjölet så det blir till en seg massa.

  3. Tillsätt mjölk, lite åt gången under tiden som du vispar. Det blir lätt klumpar om du häller i hela mängden mjölk direkt, så rör ut mjölpastan till en början med någon enstaka dl.

  4. Vispa tills all mjölpasta är utblandad med mjölken. Stäng sedan av Sauté-funktionen

  5. Sätt på locket och tryck på Yoghurt funktionen. Texten Boil skall visas i displayrutan, annars trycker du på Adjust tills Boil dyker upp. Funktionen är egentligen till för att pastörisera mjölk och hettar upp mjölken till 83°C för att sedan avstanna upphettningen.

  6. Tryck på Cancel för att sedan åter igen starta Sauté-funktionen (tryck på adjust så det blir på "More"). Rör om regelbundet så att såsen inte står stilla alltför länge. Efter fyra-fem minuter märker du hur såsen koagulerar en aning. Stäng då av Sauté.

  7. Fortsätt att röra lite grann och tillsätt salt, peppar och ost.