Skriv ut

Dulche de leche - karamelliserad mjölk

Ingredienser

 • 1 l standardmjölk
 • 5 dl socker
 • 1 tsk bikarbonat

Smaksättning

 • salt
 • vanilj

Instruktioner

 1. Håll i mjölken i kärlet och välj Sauté (more). Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast. Syftet är enbart att få mjölken att koka upp. Föredrar du en annan metod så går det bra. Det tar ungefär 15 minuter att få 1l mjölk att koka upp med denna funktionen. 

 2. Låt mjölken koka ett par minuter. Men rör hela tiden. Vad jag har förstått så förändras mjölkproteinet om det får koka ordentligt en stund och bränner därefter inte fast lika lätt.

 3. Rör ned socker och bikarbonat. Rör ordentligt så att sockret smälter.

 4. Stäng av Sauté funktionen genom att trycka Cancel/

 5. Välj Sauté en gång till men tryck direkt på "-" och justera värmen till Normal. Även om kokningen tar ungefär 60-75 minuter låter jag den förinställda tiden på 30 minuter vara kvar. Då får man en naturlig påminnelse att titta till sin tryckkokare ibland.

 6. Rör om då och då. I början mer frekvent för att sedan låta det gå lite längre tid mellan gångerna.

 7. Efter första omgången på 30 minuter börjar mjölkblandningen att bli bärnstensfärgad kulör. 

 8. Jag lät såsen koka i 75 minuter och fick en ganska mörk färg. Nästa gång jag testar det här receptet tänker jag korta tiden något när den är mycket ljusare i färgen för att se om det påverkar konsistensen något.

 9. Vill du smaksätta kolasåsen så gör du det nu. Några nypor flingsalt eller vanilj känns som ganska självklara smaker att tillsätta.

 10. Stäng av Sauté-funktionen och häll upp på rengjorda glasburkar. Det blev ungefär 5 dl färdig mängd så en av burkarna hällde jag upp direkt på glasburk med gummiring för att se hur länge den kan hålla i kylen. Innan jag förslöt burkarna skummade jag av kolasåsen med hjälp av en tesked.