Skriv ut

Rabarbersirap

Ingredienser

  • 750 gr rabarber
  • 3+3 dl råsocker och strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • Atamon enl. förpackning

Instruktioner

  1. Värm 3 dl råsocker och vatten så att sockret löser sig helt. Det går snabbt och enkelt på några minuter direkt i kokkärlet. Välj funktionen Sauté.

  2. Under tiden som sockret smälter i grytan sköljer du rabarbern och delar den i ungefär 2 centimeter långa bitar.

  3. Stäng av Sauté och lägg ned rabarbern i sockervattnet.

  4. Sätt på locket och glöm inte att stänga ventilen.

  5. Välj Manual och ställ tiden på 5 minuter. När tiden är klar låt trycket sjunka i tio minuter innan du öppnar ventilen.

  6. Häller över hela  innehållet i en sil eller en pipsil. Pressa ut vätskan. Tryck inte för kraftig då finns det risk att en stor mängd rabarbermassa följer med ned i sirapen.

  7. Håll tillbaka vätskan i den rengjorda kokkärlet tillsammans med det resterande sockret . Välj Sauté. Reducera sedan vätskan i 20-30 minuter så att den blir mer trögflytande.

  8. Vill du förvara sirapen under en lite längre tid i kylen tillsätter du atamon enligt beskrivning på förpackningen. 

  9. Håll sedan upp på glas flaska, tillslut väl och låt flaskan svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kylen.