Skriv ut

Rabarbermarmelad med kardemumma

Ingredienser

  • 500 gr rabarber
  • 5 dl syltsocker
  • 1 citron (saften)
  • 1,5 tsk kardemummakärnor (grovt stötta)

Instruktioner

  1. Skölj rabarberstjälkarna och dela dem i små bitar, ca: 2 cm långa. Lägg ned dem i tillagningskärlet.

  2. Välj funktionen Sauté.

  3. Under tiden som maskinen börjar värma, pressar du saften ur citronen. Tillsätt den rabarbern. Rör om i grytan  då och då. Ganska snabbt börjar rabarbern att vätska sig, men fortsätt ytterligare 4-5 så att rabarbern "smält". Anledningen till att du skall vänta tillräckligt länge är att det krävs vätska för tryckkokning, men du vill undvika tillsätta vatten då sylten blir för lös och utspädd.

  4. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 1 minut. När tiden är ute låter du trycket långsamt sjunka under 15 minuter innan du öppnar ventilen.

  5. Tillsätt syltsocker och grovstött kardemumma.

  6. Välj Sauté igen så att sockret löser sig helt och sylten börjar koka.

  7. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Vill du förvara sylten i skafferi så läs på lite extra hur du går tillväga med konservering.