Laga mat med elektrisk tryckkokare

Vaniljyoghurt

Vaniljyoghurt

Att göra sin egen yoghurt låter mer avancerat än vad det är. Med yoghurt-funktion på tryckkokaren är det så enkelt att det nästan känns onödigt att behöva skriva ned hur tillverkningen går till. Det enda som du bör vara noggrann med är att följa temperaturanvisningarna och ha lite tålamod, då tillverkningen tar några timmar. Oftast gör jag min yoghurt över natten.

Till startkultur har jag testat några olika sorter av naturell yoghurt och fått lyckat resultat med alla sorter. Du kan såklart smaksätta din yoghurt med sylt eller färska bär. Som grund för smaksättningen föredrar jag alltid vanilj.

Vaniljyoghurt


Portioner: 1 liter
Ingredienser
  • 1 liter mjölk jag föredrar att använda ekologisk standardmjölk
  • 2 msk startkultur
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • valfri smaksättning
Instruktioner
  1. Det första steget är att pastörisera mjölken. Detta gör man för att döda eventuella bakterier och andra micro-organismer som annars växer till sig under fermenteringens-processen. Med en InstantPot kan högpastöriseringen gå till på olika sätt, beroende på om du vill göra yoghurten direkt i den stora behållaren eller i mindre glasburkar. Väljer du direkt i behållaren så häller du i mjölken, sätter på locket och tillsluter ventilen. Sedan väljer du Yoghurt trycker Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När temperaturen är 83°C avstannar pastöriseringen. Det andra alternativet, om du väljer att göra yoghurten i mindre glasbehållare är att välja funktionen Steam och ställa tiden på 1 minut. När upphettningen är klar ljuder maskinen med ett pip. När du använder glasburkar skall du först hälla i några dl vatten i behållaren och placera glasburkarna på gallret så de inte står direkt i botten av kärlet.
  2. Den varma mjölken måste svalna till under 46°C. Detta är viktigt, försöker du starta med för varm mjölk kommer yoghurt-kulturen att dödas och det blir ingen tillväxt. För att få mjölken att svalna lite snabbare brukar jag ställa ned behållaren i ett vattenbad. Gör du yoghurten direkt i glasburkar brukar mjölken svalna lite snabbare. Därefter skall startkulturen tillsättas. Jag tycker det är enklast att först röra ut startkulturen i en liten del av den nu ljumma mjölken i en kopp bredvid, för att sedan röras ned blandningen i den avsvalnade mjölken.
  3. Nu skall yoghurt-kulturen växa till sig och förvandla mjölken till yoghurt. Placera dina burkar eller kärlet tillbaka i tryckkokaren. För att värmen inte skall slinka ur sätter du tillbaka locket, men det är inte nödvändigt att tillsluta ventilen, då denna processen inte sker under tryck utan enbart vid ca: 45°C. Välj sedan Yogurt-funktionen, tryck Adjust till Normal och justera sedan tiden med hjälp av + och - symbolerna. Runt 8h brukar vara en bra tidsangivelse. Väljer du kortare tid hinner kulturen inte växa till sig ordentligt, och yoghurten kan bli lite lös. Blir tiden för länge så växer kulturen till sig i yoghurten och gör den syrligare. Allt handlar om tycke och smak. Testa dig fram. Det är ändå en så enkel process att du vill antagligen göra mer yoghurt direkt!
  4. Jag rör sedan ned vaniljpulver i den ljumna yoghurten. Förvara yoghurten i burkar som du ställer i kylen. Upp emot 2 veckor brukar yoghurten hålla sig. Lukta och smaka om du tvekar. Tillsätta bär eller sylt föredrar jag att göra precis före servering.
  5. Glöm inte att spara lite egen yoghurt-kultur till nästa tillverkning. Då slipper du att köpa ny start-kultur hela tiden. Smidigast kan vara att fylla en is-form och frysa in den. Då kan du smidigt plocka fram några iskuber som får tina under tiden som du pastöriserar din nya omgång.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *