Laga mat med elektrisk tryckkokare

Chokladcheesecake

Chokladcheesecake

Ett av de allra första recepten, för elektronisk tryckkokare, som jag läste på nätet var ett cheesecake-recept. Inlägget beskrev hur enkelt och smidigt det är att tillaga cheesecake med hjälp av en tryckkokare. Och alltid med ett bra resultat. Gör en sökning på internet själv och du hittar mängder av ”Best cheesecake ever!”… Detta är mitt bidrag till nätets bästa cheesecake! Jag lovar att det kommer bli den krämigaste cheesecake som du någonsin bakat. Det kommer dessutom inte bli din sista som du tillagar. Testa dig fram!

Det första som du bör tänka på är att hitta en springform som passar i din tryckkokare. De vanligaste formaten på springformar i Sverige är oftast lite för stora att passa i en tryckkokare. Efter några butiksbesök på stan hittade jag en springform med en diameter på 20cm som passar perfekt till min InstantPot. Annars hittar du den lättast i någon av alla nätbutiker som saluför baktillbehör.

Samtliga cheesecake recept som jag har testat föreskriver smält smör till smulbottnen. Men jag föredrar istället att blanda ned rumsvarmt smöret direkt i kaksmulorna, för att slippa lite disk men också för att jag tycker att kakblandningen blir lite lättare att platta ut i formen.

Chokladcheesecake


Ingredienser
Botten
 • 1 frp chocolate chip cookies
 • 75 gr smör
Fyllning
 • 200 gr färskost (typ Philadelphia)
 • 2 dl kvarg
 • 2 dl crème fraiche
 • 200 gr mörk choklad
 • 2 ägg
 • 0,75 dl socker
Till servering
 • Färska hallon
Instruktioner
Smulbotten
 1. Börja med att mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och pulsera maskinen några sekunder så att smöret blandas väl med kaksmulor.


 2. Tryck ut smulblandningen i en springform och förgrädda botten i 175°C tills den får lite färg. Låt botten svalna.


Fyllning
 1. Blanda ihop färskost, cremé fraîche och kvarg i en bunke. Ställ åt sidan.


 2. Smält chokladen försiktigt på spisen eller i en mikro. Tillsätt sedan chokladen i ostblandningen.


 3. Vispa ägg och socker ordentligt luftigt.


 4. Blanda försiktigt ned det vispade ägget i färskostblandningen. Lite åt gången. Vispa inte, utan rör med en slev.


 5. Häll ned färskostblandningen i springformen. Låt blandningen sätta sig lite. Jag försöker ”slå formen” lite så att ev luftbubblor skall försvinna ur smeten. Det går även att dra lite försiktigt med en kniv i smeten.


 6. Täck formen med aluminiumfolie eller ett silikonlock om du har. Detta gör du för att det inte skall droppa ned massa vatten på din cheesecake under tillagningen, och ge en ful yta. För att du lättare skall kunna ta ut din form efter tillagning kan du vika aluminiumfolie några gånger till en lång remsa som du sätter runt under formen, så du får två ”handtag” att lyfta upp den varma formen efter tillagning.


 7. Häll ned 2-3 dl vatten i botten av din tryckkokare. Sätt ned gallret som gör att springformen står en bit ovanför vattnet.


 8. Stäng locket och förslut ventilen. Tryck Manual och ställ in tiden på 35 minuter.


 9. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka långsamt (full natural release). Detta brukar ta ungefär tio minuter. Öppna locket försiktigt så du inte bränner dig på ångan.


 10. Lyft ut formen ur tryckkokaren. Nu förstår du hur mycket enklare det blir med handtagen som du vek av aluminiumfolien.


 11. Låt kakan svalna i rumstemperatur innan du sätter in den i kylen. Minst fyra timmar behöver den i kyl, allra helst över natten så den hinner sätta sig ordentligt.


 12. Färska hallon passar väldigt bra som frisk syrlig smakbrytare till chokladsmaken.

Receptanteckning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *