Laga mat med elektrisk tryckkokare

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt

Vad är skillnaden mellan vanlig yoghurt och den grekiska varianten? Egentligen inte mer än att den grekiska har fått rinna av ordentligt och är därmed fastare.

Efter surdegsbrödet, egen-stoppad korv och hembrygd öl kommer nu den egna yoghurten starkt. Yoghurt är väldigt enkelt att göra i en InstanPot. Din tryckkokare gör det mesta av jobbet men det tar dock några timmar, så lite planering underlättar.

Räkna med att mängden yoghurt blir ungefär hälften av den mängden mjölk du tar. Receptet går utan problem att räkna om.

Är det första gången som du provar att göra yoghurt? I mitt recept för vaniljyoghurt beskriver jag lite mer ingående om yoghurttillverkning.

Vid tillverkning av grekisk yoghurt får du massor av vassle, ungefär lika stor mängd som färdig yoghurt. Detta kan du ta tillvara på. Den går utmärkt att använda som degvätska vid brödbakning. Vasslen är rik på enzymer och levande bakterier, så tillsätt lite om du gör smoothies. Den håller utan problem i månader om du förvarar den tillsluten i kylskåpet.

Grekisk yoghurt


Ingredienser
  • 1,5 l standardmjölk
  • 3 msk startkultur
Instruktioner
  1. Det första steget är att pastörisera mjölken. Detta gör man för att döda eventuella bakterier och andra micro-organismer som annars växer till sig under fermenteringens-processen.

    Häll ned mjölken tryckkokarens kärl. Sätt på locket och tillslut ventilen. Sedan väljer du Yoghurt-funktionen och trycker Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När mjölken har nått temperaturen 83°C avstannar pastöriseringen.

  2. Den varma mjölken måste svalna till under 46°C. Detta är viktigt, försöker du starta med för varm mjölk kommer yoghurt-kulturen att dödas och det blir ingen tillväxt. För att få mjölken att svalna lite snabbare brukar jag ställa ned behållaren i ett vattenbad.  Därefter skall startkulturen tillsättas och röras ut väl i den avsvalnade mjölken.

 Använd gärna en termometer. Om mjölken får svalna lite mer är ingen större fara, det kan bara ta lite extra tid för att få processen att komma igång.

  3. Nu skall yoghurt-kulturen växa till sig och förvandla mjölken till yoghurt. Sätt tillbaka kärlet i tryckkokaren. För att inte värmen skall slinka ur sätter du tillbaka locket, men det är inte nödvändigt att tillsluta ventilen, då denna process inte sker under tryck utan enbart vid ca: 45°C. Välj sedan Yoghurt-funktionen, tryck Adjust till Normal och justera sedan tiden med hjälp av + och - symbolerna. Runt 8h brukar vara en bra tidsangivelse. Väljer du kortare tid hinner kulturen inte växa till sig ordentligt, och yoghurten kan bli lite lös. Blir tiden för länge så växer kulturen till sig i yoghurten och gör den syrligare. Allt handlar om tycke och smak. Testa dig fram. Det är ändå en så enkel process att du vill antagligen göra mer yoghurt direkt!  4. När yoghurten är klar är det dags att låta yoghurten rinna av. Jag använder mig av en silduk och ställning till safttillverkning. Hur länge du låter yoghurten rinner avgör du själv, men räkna med minst 2h för att få en fast krämig yoghurt.  5. Förvara yoghurten i väl rengjorda burkar i kylen. Den håller sig bra upp till två veckor.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *