Laga mat med elektrisk tryckkokare

Åsikter och erfarenheter av elektrisk tryckkokare

Åsikter och erfarenheter av elektrisk tryckkokare

Nästa matlagningstrend?

Surdegar och öltillverkning är bara några exempel på de senaste årens trender som vuxit sig starka och hittat in i våra kök. Matlagningstrenderna avlöser varandra men bara några få kommer för att stanna. Detta gäller även alla “måste”-prylar som efter en period placeras allt längre in i köksskåpen för att tillslut falla helt i glömska. När hörde du någon senast prata om 80-talets nummer ett, bakmaskinen?

I höstas under fjolårets”black friday”-event var jag precis på väg att klicka hem en slowcooker då jag plötsligt tvekade. Drogs jag bara med i hysterin om det perfekta fyndet? Behövde jag ytterligare en köksmaskin? Jag aldrig avslutade aldrig det köpet… Med tiden insåg jag att det var ett bra beslut. Jag behöver ju inga fler apparater… eller?

Jag läser regelbundet flera av de största amerikanska matsidorna som finns på webben. Under det senaste året har jag lagt märke ett nytt fenomen som har dykt upp, något som påminner om en hysteri. Den elektroniska tryckkokaren!

Tryckkokaren är egentligen ingen ny uppfinning. Att tillaga mat under högt tryck har man gjort länge. Tryckkokaren uppfanns av den franske fysikern Denis Papin under andra halvan av 1600-talet och redan vid andra världskriget letade sig tryckkokaren in i de vanliga hushållen. Man hade då insett att metoden sparade massor av energi, då matlagningen gick snabbare. Möjligheten fanns nu att också använda de billigare köttdelarna som annars kräver timmar av tillagning.

Den elektroniska tryckkokaren såg dagens ljus i början av 1990-talet. Till skillnad från kastrullerna som behöver vaktas på spisen blev den nya uppfinning enklare och mer praktisk.

Så vad var det som egentligen fångade mitt intresse? För den är inte vacker, tvärtom jag tycker den är ganska ful och den tar en ganska stor plats av min köksbänk… När jag läste den här krönikan på Food52 slog tanken mig, vilken tur att jag aldrig klickade hem den där slowcookern. Det är ju en elektronisk tryckkokare som jag behövde!

Med tanke på den rörelse som vuxit sig stark, eller formligen exploderat i USA tror jag att det är endast en tidsfråga innan den elektroniska tryckkokaren snart även börjar att marknadsföras även här i Sverige.

Vad är tryckkokning?

Tryckkokning är en tillagningsmetod som sker i ett tätt, slutet kärl. När innehållet hettas upp avger det ånga. Ångan, som inte kan smita ur kärlet, bygger då upp ett inre tryck. Vid normalt lufttryck kokar vatten vid 100°C. Ju högre tryck vätska utsätts för, desto mer stiger kokpunkten och det är när kokpunkten stiger, som det går snabbare att tillaga något.

Då metoden bygger på högt tryck är tillagningen alltså beroende på att det som skall tillagas också måste avge ånga. Så ingredienserna måste därmed innehålla rikligt med vätska eller att extra vätska tillsätts vid sidan om.

Skillnaden mellan en vanlig tryckkokare och den elektroniska varianten?

Om du redan har hört talas om tryckkokare tänker du säkert på den typen som ser ut som en helt vanlig kastrull med ett klumpigt lock och som vid tillagning placeras på spisen. En säkerhetsventil ser till att trycket inte blir för stort och förhindrar att kastrullen exploderar.

Den elektroniska varianten är lite mer komplicerad. Ett inre kokkärl placeras i en ytterbehållare som tillför och reglerar värmen. Värmeprocessen styrs av micro-processorer som med hjälp av sensorer läser av och mäter kärlets temperatur och tryck. Förenklat är det alltså ett slutet system där användaren tillsätter ingredienser, väljer program och sedan får maskinen göra resten av jobbet.

Fördelar och nackdelar med att laga mat med en elektronisk tryckkokare

Som jag redan nämnt förkortar tryckkokning tillagningstiden avsevärt. Detta gäller kanske främst långkok och grytor som annars behöver småputtra på spisen under många timmar. Utan problem förvandlar tryckkokning senig högrev till mört kört, som nästan smälter i munnen på endast 30 minuters kokning. Något som i normala fall tar många timmar.

Vad den är mindre lämpad till är tillagning som redan går väldigt snabbt eller tillagning av riktigt fina köttdelar. Dels på grund av att det tar en tid för maskinen att arbeta upp ett högt arbetstryck. Så du vinner sällan tid på matlagning som redan sker väldigt snabbt med spisen. Finare ,känsligare grönsaker eller köttdelar kan också lätt överkokas.

Det jag gillar med elektronisk tryckkokning är att under tiden som maskinen arbetar kan du göra något helt annat. Du behöver inte tänka på att något kokar över eller bränns vid i ugnen. När locket är på och ventilen är stängd kan du passa på att göra något helt annat. Tillverkaren rekommenderar att du inte bör lämna hemmet när maskinen är igång. Men jag kan villigt erkänna att ibland har jag smitit ifrån den utan några problem. Men det är såklart upp till dig själv att avgöra om det är lämpligt.

Min modell har flera olika funktioner vid sidan om just tryckkokning. Något som jag tidigare aldrig ens har funderat på att göra själv, men nu ser som självklarhet är att tillverka min egen yoghurt. Trött på ris som som aldrig blir bra? Med tryckkokaren blir det perfekt varenda gång!

Går du och funderar på valet mellan en elektronisk tryckkokare eller en slowcooker är jag övertygad om att du skall välja en tryckkokare, de flesta har en slowcooker funktion inbyggd.

Maskinen kommer aldrig kunna ge maten stekyta på det sättet som en vanlig spis kan uppnå. Med tanke på den tidsvinst som jag gör med metoden, ser jag inga problem. Om jag vill ha en stekyta, avslutar jag tillagningen med att bränna av rätten några minuter i en väldigt varm ugn.

Sammanfattningsvis kan jag säga att den elektroniska tryckkokaren kan underlätta din matlagning väldigt mycket, men den kan inte göra allting. Precis som vid vanlig matlagning krävs det ibland en hel del olika delmoment, beroende på vad du tillagar. Och räkna inte med att den kan ersätta precis alla dina köksmaskiner. Det är inte den där matlagningsroboten som kommer att göra hela jobbet för dig!

Olika fabrikat?

Bland tryckkokare finns det en marknadsledande tillverkare som vuxit sig så stark att många tror att tillverkaren är synonymt med själva begreppet ‘tryckkokare’. Precis så som slowcookern ibland kallas “crockpot” får tillverkaren Instant Pot ofta namnge begreppet för elektronisk tryckkokare. Det finns såklart andra tillverkare, både dyrare och billigare. I de konsumenttester som jag hittat brukar Instant Pot oftast placeras sig väldigt bra, dock inte alltid överst i topp.

Jag vill poängtera att jag har bekostat min egen tryckkokare. Jag har inte heller något annat ekonomiskt eller reklam-finansierat samarbete, varken med Instant Pot eller någon annan tillverkare. Skulle detta bli aktuellt i framtiden kommer jag självklart försöka göra detta tydligt i de då aktuella inläggen.

Jag har enbart erfarenhet från en av Instant Pots modeller, IP-DUO60 7-in-1. Därför är alla mina recept baserade på just de funktioner och begrepp som Instant Pot namnger dem. Jag är dock säker på att recepten går att applicera på andra motsvarande maskiner.

Hur kan man köpa en elektronisk tryckkokare i Sverige?

Jag har fortfarande inte hittat någon återförsäljare i Sverige som saluför Instant Pots maskiner. Efter lite sökning fann jag att Amazon.co.uk säljer modeller som även fungerar i svenska kök med rätt värden för spänning och elfrekvens. Det ingick dessutom en löstagbar sladd med två-stifts uttag som är anpassad till vår nordeuropeiska eluttags-standard. När denna texten skrivs tillhör Storbritannien fortfarande EU så du kan enkelt beställa därifrån och slippa påslag av svensk moms och tullavgifter.

Känner du dig osäker kontakta mig gärna så kan jag eventuellt svara på några frågor!

 

 

 

 4 thoughts on “Åsikter och erfarenheter av elektrisk tryckkokare”

  • Hej, så länge man använder tryck-kokaren till vad den är bäst lämpad till så fungerar den fantastiskt. Jag använder den flera gånger i veckan. Men det som man bör tänka på är att den kan aldrig ersätta ungs-grillning eller något som ger maten “färg”…
   Jag har använt min kokare i snart två år och hittar eller skapar nya recept hela tiden… Främst för denna sidas skull försöker jag dessutom hela tiden hitta nya uppslag och testa idéer.
   Jag hoppas fortfarande och tror verkligen att det snart finns en större svensk distributör!

 • I would like to get an instant pot in Sweden, how can I know which listing on Amazon.co.uk is EU power compatible? what details should I look for that list correct voltage?
  tack

  • It should say that the box contains: “Eu (Schuko) 2 pin power cable”… In europe is the voltage the same standard, 220–240 V 50 Hz. Good luck!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *