Laga mat med elektrisk tryckkokare

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Pasta tillhör en av mina favoriträtter. Hur många gånger “slänger” man inte bara ihop en köttfärssås? Lök, lite köttfärs och tomatsås…och låt den puttra någon timma på spisen. Men en Bolognese kan vara så mycket mer och den kan framförallt smaka så mycket mer!

Du som inte äter lever kommer säga samma sak som jag gjorde; jag tycker inte om lever! Men den här såsen smakar inte lever. Eller jo, den kan kanske anas lite där i bakgrunden, nu när du känner till ingrediensen. Men i kombination med de andra djupare och mustiga smakerna tycker jag att leversmaken har hittat en smakplats hos mig.

 

 

Ragù Bolognese
Ingredienser
 • 200 gr sidfläsk (fintärnad)
 • 2+2+2 msk olja
 • 1 stor gul lök (finhackad)
 • 2 morötter (finhackad)
 • 2 stjälkar selleri (finhackad)
 • 4 vitlöksklyftor (finhackad)
 • 100 gr kycklinglever (grovhackad)
 • 600 gr högrev (tärnad i ca 1x1cm kuber)
 • 2 lagerblad
 • 1 dl vitt vin
 • 1 msk oregano
 • 1 msk rosmarin
 • 1 msk miso
 • 2 msk fisksås
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 buljongtärning + 4 dl vatten (går självklart lika bra med fond)
 • 1 burk krossade tomater
 • parmesan efter eget tycke
Instruktioner
 1. Starta maskinen och välj Sauté-funktionen. När signalen ljuder och kärlet är varmt fräser du fläsket i lite olja. Rör regelbundet med en träslev och låt fläsket få färg och blir lite krispigt. Detta tar ungefär 10-12 minuter. Ställ fläsket åt sidan.

 2. Finhacka lök, morötter och stjälkselleri. Blandning brukar kallas för sofritto (italienska) eller mirepoix (franska). Sautera dessa i lite olja så de blir riktigt mjuka. Rör om då och då så att blandningen inte bränns eller får för mycket färg. Ställ blandningen åt sidan.

 3. Fortsätt med Sauté-funktionen och fräs den hackade levern i lite olja tills den får lite färg. Rör om regelbundet. Tillsätt högreven. Salta och peppra. När köttet fått färg, detta tar ca:10-12 minuter, tillsätter du tomatpurén, miso, fisksås, oregano och rosmarin. Rör om och låt blandningen få svettas någon minut så kryddorna börjar släppa arom och doftar. Då tillsätter du fläsket, sofrittoblandningen, vin, buljongen, och de krossade tomaterna.

 4. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj manual och ställ tiden på 35 minuter. Låt trycket sjunka naturligt. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och rikligt med parmesan!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *