Laga mat med elektrisk tryckkokare

Jansons Frestelse

Jansons Frestelse
Ingredienser Jansons

Lagom till varje jul och påsk får Jansons Frestelse göra storstilad comeback. I vanliga fall brukar den leva en ganska undanskymd tillvaro och det är inte direkt den vanligaste rätten man väljer till lunch. För mig är en riktig krämig och god Jansons är ett måste till dessa högtider och jag har (o-)vanan att utnämna varje Jansons (som jag inte lagat själv) till den “godaste som jag någonsin ätit!”.

I det här receptet har jag försökt att modernisera det klassiska receptet en aning. Jag har medvetet ganska lite anjovis i receptet. Det går utmärkt att lägga till lite extra om du önskar tydligare smak.  Västerbottenosten och fisksåsen kan du utesluta utan några problem. Och byter du ut panko till vanligt ströbröd så återstår en helt vanlig klassisk Jansons. Men med den skillnaden betydligt kortare tillagningstid.

Tillaga den gärna dagen före servering. Den blir oftast bättre av att vila något dygn i kylen och värmas försiktigt före servering.

 

Skär potatisen i 4-5 mm tjocka stavar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gräddmjölk

 

10-15 minuter i vanlig ugn ger gratängen fin färg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jansons Frestelse
Ingredienser
 • 2msk smör
 • 2 gula lökar (stora)
 • 1 vitlöksklyfta (krossad)
 • 1 kg potatis
 • 1 burk (125 gr) anjovis
 • 3 dl grädde
 • 1,5 dl mjölk
 • 2 msk fisksås
 • 1 dl västerbottenost (riven)
 • 0,5 dl panko (ströbröd fungerar utmärkt också)
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 225°C. Då hinner den bli tillräckligt varm för det sista momentet, att ge frestelsen lite yta.

 2. Skala och skiva lökarna i tunna ringar. Starta maskinen och välj Sauté-funktionen. Låt smöret smälta, när det har tystnat tillsätter du löken. Rör om försiktigt då och då. Fräs den tills den blir mjuk och genomskinlig. Detta brukar ta 6-8 minuter.

 3. Skala och krossa vitlöksklyftan med den breda sidan av en kniv-eggen. Tillsätt vitlöken i den nästan färdig-frästa löken.

 4. Skala potatisen och skiva den i tunna "stickor". Skölj inte den skivade potatisen, då sköljer försvinner stärkelsen som hjälper till att reda gratängen och ger den krämigare konsistens.

 5. Stäng av Sauté-funktionen. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, fisksås och de grovhackade anjovisfiléerna. Rör om försiktigt så att ingredienserna blandar sig. 6. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj manual-funktionen och sätt tiden på 5 minuter. När tryckkokningen är klar öppnar du ventilen direkt. 

 7. Om du önskar lite fylligare smak rör du ned riven västerbottenost. Häll sedan blandningen i en ugnsfast form. 

 8. Strö över panko och ställ in formen i ugnen. Potatisen är redan mjuk så det räcker att bränna av och låta ytan få lite färg. Detta tar cirka 10-15 minuterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *