Laga mat med elektrisk tryckkokare

Sushiris

Sushiris

Fördelen med en elektronisk tryckkokare är att i de flesta fall kan man passa på att göra andra saker under tiden för tillagning… Att slippa passa en kastrull som kanske kokar eller över eller något som bränner fast.

Jag har alltid tyckt att det är lite besvärligt att koka ris… jag minns aldrig om det skall röras, eller vila. Proportionerna mellan ris och vatten, hur var det nu? Så när jag köpte min tryckkokare insåg jag hur enkelt det är att tillaga sitt eget ris med ett perfekt resultat!

Sushi-ris är en sort vitt, japansk, rundkorningt ris som passar utmärkt till att göra just sushi med. Det skall även fungera med helt vanligt, rundkornigt ris, sådant som man använder till risgrynsgröt. Jag har inte testat det till min tillagningsmetod så jag vet inte om det skiljer sig något åt. Hör gärna av dig om du har testat!

Tillagningsmetoden för att koka sushi-ris skiljer sig lite från att koka annan typ av ris. Så det krävdes några försök innan jag hittade en metod som gav mig det perfekta riset för sushi-tillverkning.

Om du är noggrann med tid, sköljning och proportioner mellan ris och vatten så gör maskinen resten av jobbet, med ett prefekt resultat. Just mängden risvinäger kan vara ganska personlig. Jag brukar tillsätta cirka 3 msk vinäger, 2 msk socker och 1 tsk salt till 1 cup (ca: 2,3 dl)  okokt sushi-ris. Testa dig fram och se vad just du föredrar!

Massor av idéer och inspiration till hur du gör sushi kan du hitta på tex. Youtube!

Sushiris
Ingredienser
 • 1 del sushiris
 • 1,5 del vatten
 • risvinäger
 • socker
 • salt
Instruktioner
 1. Börja med att skölja riset noggrant. Det är viktigt att all stärkelse är bortsköljd. 5-6 ggr kan behövas innan vattnet blir helt klart från stärkelse. Låt det fuktiga riset droppa av i en sil och vila i 15 minuter.

 2. Lägg i ris och vatten i tryckkokaren. Var nog grann med att inget ris fastnar kastrullens kanter. Allt ris skall vara i kontakt med vattnet. Sätt på locket och stäng ventilen.

 3. Välj Manual och sätt tiden på 7 minuter. När tiden är ute låter du riset vila i fem minuter utan att öppna ventilen. När fem minuter har gått öppnar du ventilen.

 4. Under tiden som maskinen arbetar kan du blandar ihop vinäger, socker och salt.

 5. Lägg riset på en stor bricka, och ringla över vinägerblandningen. Jag tycker att det blir annan och bättre smak om vinägern tillsätts när riset är riktigt varmt. 

  Försök hela tiden "dela" på riset med en slev eller gaffel försiktigt. Det skall dock inte bli till en gröt. Men det är bra om riset svalnar så snabbt som möjligt.

 6. Efter några minuter är riset rumsvarmt och klar för att göra sushi. 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *