Laga mat med elektrisk tryckkokare

Tillbehör

Tillbehör

Efter några veckors användande av min InstantPot, när den omedelbara förälskelsen börjat lägga sig, ville jag börja experimentera mer. Det var då som jag blev intresserad av använda olika typer av tillbehör till tryckkokaren. Precis som med många andra succéer följer andra efter, som också vill tjäna pengar på ett fenomen. Och trenden kring elektroniska tryckkokare är inget som skiljer sig från detta fenomen. Det går att hitta mängder av olika tillbehör att inhandla på nätet och på olika nät-forum tipsar användare varandra om nya upptäckter. Vissa är väldigt praktiska och användbara medan andra är ganska onödiga. I det här  inlägget skulle jag vilja ge min syn på olika tillbehör och förhoppningsvis få dig att undvika allt för dyrbara misstag.

Mitt första tips är att tänka kreativt, tänk “outside the box”. Det är inte alltid tillbehören som är framtagna för elektronisk tryckkokning som alltid är de smartaste, eller billigast. Tvärtom, med succéer ökar priset på något åtråvärt. Men om du tänker till går det att hitta mängder av användbara billiga tillbehör som tex. på IKEA. Så hädanefter föreslår jag att du alltid skall lägga innermåttet på kärlet i minnet och ta med dig en tumstock, för du kan springa på användbara tillbehör där du minst anar…

Jag vill poängtera att detta inlägget är skrivet enbart grundat på mina egna erfarenheter och åsikter. Det är inte något samarbete så jag har inte blivit sponsrad med varken pengar eller prylar för att skriva det här inlägget.

Några av de mest vanliga tillbehören:

Silikon-ringar

Silikonringar

Skall du bara köpa några få tillbehör är extra silikon-ringar en bra investering. Förr eller senare blir ringen som ingick i köpet gammal och sluter inte tätt så då måste du ändå byta till en ny. Vissa rätter sätter också faktiskt lite doft kvar som kan föras vidare när du tillagar något annat. Så det är praktiskt att köpa några extra ringar. Och köper du dem i olika färger kan du lätt byta och särskilja dem åt. Tex. använd en blå ring till fisk- och skaldjur. Den röda till kött och den vita till desserter.

 

Greppvantar

Silikonvantar

Små “krabb-klor” av silikon kan först verka lite onödigt men du inser ganska fort att de är riktigt bra att ha när du behöver lyfta ut det varma kärlet. De ger bra grepp och är inte lika otympliga som en grillvante eller grytlappar.

 

Korg

Nätkorg

En korg i finmaskigt stål kan vara användbar till olika saker. Tex. om du ångkokar rotfrukter mm. Min korg har ett handtag så man lätt kan lyfta upp det ångade innehållet.

 

Springform

Springform

Du bara måste testa att göra en cheesecake i din tryckkokare! Resultatet blir så bra att du aldrig kommer gå tillbaka till en vanlig ugn. Det enda negativa är väl att det inte går tillaga för stora “pajer” i en tryckkokare. Antagligen har du inte ens en springform som passar i din maskin. Själv fick jag fick köpa en form… tills jag kom på att jag nog borde ha… två stycken. För när jag ändå är igång och gör en cheesecake brukar jag oftast göra två!

 

Bambukorg

Bambukorg

Vanliga korgar av bambu som man hittar i asiatiska matbutiker fungerar bra även till tryckkokning. Dessa är betydligt billigare än liknande i stål.

 

Glaslock

Glaslock

Ett glaslock fungerar inte vid tryck-kokning men i kombination med många andra funktioner som finns i din InstantPot. Slowcook-funktionen fungerar perfekt med ett glaslock på då man enklare kan kontrollera innehållet utan att behöva använda det stora otympliga locket. Du vet väl förresten att din InstantPot fungerar perfekt till poppa popcorn? Då är glaslocket riktigt bra!

 

Extra kärl

Extrakärl

Ett extra tillagnings-kärl kan komma bra till användning när du börjar göra mer avancerade rätter som kräver många moment. Då slipper man hälla över innehållet till andra bunkar under tiden och dessutom diska bunken mellan olika byten. Det finns även keramiska inner-kärl med non-stick yta. Jag har inte testat ett sådant utan har istället valt ett extra i rostfritt stål. Ett sådant som ingår i köpet.

 

Yoghurtburkar

Yoghurtinsats

När jag “gick en runda” på brittiska Amazon dök de här brukarna upp som förslag. Priset var sänkt till en tredjedel så jag lockades till impulsköp. De är precis vad de ser ut att vara, småburkar av plast med tillhörande “hållare”. I mina ögon ett ganska onödigt tillbehör. Yoghurt går att göra i alla typer av burkar om du inte väljer att göra den direkt i det stora kärlet. Hållaren är i mina ögon helt onödig, den tar bara massa plats och då burkarna bara blir lite ljumna är det inga problem att lyfta upp dem utan några skyddsvantar etc.

 

Glasburkar

Glasburkar

Helt vanliga glasburkar är väldigt användbara vid många olika typer av rätter. När jag kokar gröt använder jag alltid en glasburk, samma med tillagning av lemoncurd så att innehållet inte skall bränna fast i innekärlet.

Kom precis på vad som finns kvar på önskelistan just nu… Ett bra silikonlock till kärlet skulle vara väldigt praktiskt om man tänker förvara hela inner-grytan i kylen eller kanske för snabb avsvalning utomhus.

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *