Laga mat med elektrisk tryckkokare

Pulled pork

Pulled pork

 

Pulled pork har ju redan haft sina “15 minutes of fame”, men med tryckkokning kan du (nästan) komma under en timmas tillagning! Se rätten några minuter till innan den förpassas in bland flygande Jakob och andra nostalgirätter…

Med sina tidigare 3-4 timmar i ugnen kan nu, den lata kocken bara slänga i en bit fläskkarré, i sällskap med en halv flaska barbeque-sås, på med locket och vänta en timma. Klart. Tryckkokningen har förvandlat köttet, på en fjärdedel av tiden i en ugn, till saftig och så mört att det faller sönder totalt i trådar. Men pulled pork kan vara så mycket mer än bara färdig barbecuesås. Testa dig fram, var inte rädd att lägga till någon extra krydda. Ta lite hjälp och inspiration av det mexikanska köket eller varför inte cajun-kökets smaker? Kan kombineras på många sätt, som fyllning i ett pitabröd. Blanda en sallad med avocado, rödlök, tomat och använd pulled pork som ett mättande proteintillbehör. Eller varför inte ugnsgratinera en blandning av nachochips, riven ost, fefferoni och pulled pork?

Pulled pork
Pulled Pork
Portioner: 6 portioner
Ingredienser
 • 1,2 kg fläskkarré
 • 2 gula lökar (hackade)
 • 4 vitlöksklyftor (hackade)
 • 1 dl barbecuesås
 • 2,5 dl kycklingfond
 • 0,5 dl vinäger
 • 2 tsk paprikapulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 msk senap
Instruktioner
 1. Starta din tryckkokare genom att välja Sauté. När maskinen ger från sig ett pip, det betyder att den har blivit varm, lägger du i den hackade gullöken och vitlöken tillsammans med lite fett. Låt dem fräsa så de mjuknar och tar lite färg, ca: 5-6 minuter. Häll löken åt sidan.

 2. Putsa karrén från de värsta senorna och hinnor. Fett är inte något problem om det är kvar. Tvärtom det ger bara mer smak. Jag brukar dela köttet i några större delar, 3-4 st. Bryn köttet i lite fett så alla sidor får lite färg.

 3. Lägg tillbaka löken. Tillsätt kryddorna och tomatpurén. När de har fått hettats upp ordentligt slår du på kycklingfonden. Rör om lite grann.

 4. Stäng av Sautéfunktionen. Sätt på locket, glöm inte att stänga ventilen. Välj Manual-funktionen och sätt tiden på 60 minuter.

 5. När tiden är ute kan du trycket låta få sjunka till normalt, utan att öppna ventilen. Detta tar cirka 12-15 minuter.

 6. När köttet är färdigkokt brukar jag plocka upp det ur köttbuljong/såsen och lägga det på ett serveringsfat. Med två stycken gafflar "drar" jag isär köttet i mindre delar. Efter en timmas tryckkokningen faller köttet sönder väldigt lätt. Sedan häller jag över delar av såsen som är kvar i bunken. Det går även att reda av med lite med Sauté-funktionen och lite maizena eller potatismjöl, om du föredrar lite trögare sås.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *