Laga mat med elektrisk tryckkokare

Kokos-yoghurt

Kokos-yoghurt

Detta är ingen laktosfri variant av yoghurt tillverkad av kokosmjölk. Utan detta vanlig yoghurt som är smaksatt med kokosmjölk.

Kokos-Yoghurt
Ingredienser
 • 1,5 l mjölk
 • 3 msk startkultur (vanlig naturell yoghurt går bra)
 • 1 burk kokosmjölk
Instruktioner
 1. Det första steget är att pastörisera mjölken. Detta gör man för att döda eventuella bakterier och andra micro-organismer som annars växer till sig under fermenteringens-processen.

  Häll ned mjölken tryckkokarens kärl. Sätt på locket och tillslut ventilen. Sedan väljer du Yoghurt-funktionen och trycker Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När mjölken har nått temperaturen 83°C avstannar pastöriseringen. 2. Den varma mjölken måste svalna till under 46°C. Detta är viktigt, försöker du starta med för varm mjölk kommer yoghurt-kulturen att dödas och det blir ingen tillväxt. För att få mjölken att svalna lite snabbare brukar jag ställa ned behållaren i ett vattenbad. Därefter skall startkulturen tillsättas och röras ut väl i den avsvalnade mjölken.

 Använd gärna en termometer. Om mjölken får svalna lite mer är ingen större fara, det kan bara ta lite extra tid för att få processen att komma igång. 3. Nu skall yoghurt-kulturen växa till sig och förvandla mjölken till yoghurt. Sätt tillbaka kärlet i tryckkokaren. För att inte värmen skall slinka ur sätter du tillbaka locket, men det är inte nödvändigt att tillsluta ventilen, då denna process inte sker under tryck utan enbart vid ca: 45°C. Välj sedan Yoghurt-funktionen, tryck Adjust till Normal och justera sedan tiden med hjälp av + och - symbolerna. Runt 8h brukar vara en bra tidsangivelse. Väljer du kortare tid hinner kulturen inte växa till sig ordentligt, och yoghurten kan bli lite lös. Blir tiden för länge så växer kulturen till sig i yoghurten och gör den syrligare. Allt handlar om tycke och smak. Testa dig fram. Det är ändå en så enkel process att du vill antagligen göra mer yoghurt direkt!

 4. När yoghurten är klar är det dags att låta yoghurten smaksätta yoghurten. Öppna en kokosmjölk burk och gör ett hål i kokosfettet. Häll av den klara vätskan, då du enbart skall använda det fasta kokosfettet. Rör ned fettet i den ljumna yoghurten, det går ganska enkelt så fort kokosfettet blir lite uppvärmt. 5. Jag föredrar lite fastare yoghurt så jag tycker den blir godare om den får rinna av någon timma. Jag använder mig av en silduk och ställning till safttillverkning.  6. Förvara sedan yoghurten i kylskåpet. Den håller sig bra minst en vecka, men inte ovanligt att klara sig den dubbla tiden. Det är inget farligt, så smakar den bra och inte ser konstig ut kan du äta den. Ibland kan den skikta sig lite, men det är vasslen som separerat sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *