Laga mat med elektrisk tryckkokare

Amerikansk jättepannkaka

Amerikansk jättepannkaka

 

Pannkakor är en av favoriträtterna på en helgfrukost. Men jag tycker att det är sällan värt mödan att stå och grädda en hel sats med pannkakor… Så när nätet började svämmas över av  “Giant rice-cooker pancakes” tänkte jag detta kunde var lösningen på problemet. Det är ungefär som en kombination av amerikanska pannkakor och en tjockpannkaka, gräddad i en riskokare. Den tar lite tid att grädda, men man kan passa på att göra andra saker under tiden och man slipper dessutom pannkaks-oset. Det visade sig dock vara en utmaning att få den stora pannkakan att inte fastna i botten. Jag testade fyra-fem olika sätt innan jag hittade en metod som fungerade för min Instant Pot. För det är lite retligt att något som gräddas under så lång tid sedan misslyckas vid uppläggningen. För det vet jag… Tillslut gav jag upp mina försök att grädda den direkt i kärlet utan använder istället en engångsform av aluminium som passade perfekt i kärlet. Om du är lite försiktig kan du återanvända formen många gånger.

Jag serverar den med färska bär och lönnsirap men du kan testa att smaksätta själva pannkakan på annat sätt tex. med hackad choklad eller citronzest.

 

 

 

 

Amerikansk jättepannkaka
Ingredienser
 • 4 dl vetemjöl
 • 3 dl mjölk
 • 2 ägg (separerade)
 • 2 tsk socker
 • 0,5 tsk salt
 • 2 msk smält smör
 • + smör till formen
Instruktioner
 1. Börja med att smälta smöret till pannkakssmeten, så att den hinner svalna lite.

 2. Skilj äggen åt och vispa äggvitan fast.

 3. Rör sedan ihop övriga ingredienser till en pannkakssmet. Jag använder en elvisp för att undvika klumpar. Tillsätt det avsvalnade smöret. 

 4. Har du tid låter du smeten stå och svälla en stund. Gärna 10 minuter för att få en bättre konsistens.

 5. Vänd ned den vispade äggvitan försiktigt med en slev.

 6. Smörj sedan en aluminiumform som passar till inner-kärlet. Jag tar rumsvarmt smör och gnider in botten och sidorna med ett rejält lager. Placera formen i kärlet innan du häller du i pannkakssmeten för att undvika onödigt spill när formen skall placeras i kärlet.

 7. Välj Manual-funktionen, men tryck på Pressure så trycket blir till Low. Ställ tiden till 45 minuter. Sätt på ett lock. Detta gör du för att värmen inte skall smita ut och pannkakan blir jämnare gräddad.

 8. Testa om pannkakan är genomgräddad med en sticka. Den får inte vara kletig. Pannkakan är dock helt blek på ovansidan men genomperforerad av luftbubblor. Ta ut formen och vänd den upp ned. Botten har förhoppningsvis fått en gyllenbrun färg och ser godare ut.

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *