Laga mat med elektrisk tryckkokare

Rabarberkompott

Rabarberkompott

Rabarbersäsongen är i full gång. Nog för att man kan köpa rabarber året om nu förtiden men jag ändå att det är något extra med de här späda, lätt syrliga stjälkarna som finns nu på våren. För mig är det ofattbart det inte finns speciella festivaler och veckor tillägnade rabarbern precis som det gör med många andra primörer om våren, som tex sparris. Du vet väl att rabarbern varken är en frukt, bär eller grönsak utan en ört?

Under våren blir det många pajer, men en snabb, enkel kräm eller kompott kan vara minst lika god. När rabarbern växer till sig under sommaren passar de grövre  stjälkarna bäst till saft.

Godast är att äta kompotten riktigt kylskåpskall. Till kompotten kan du servera något som bryter av lite, smaksatt crème fraiche eller grädde passar utmärkt. Toppa med lite kaksmulor så har du en full dessert. Eller ät den enkelt till frukost med enbart en skvätt mjöl. Att tillsätta kompotten med lite jordgubbar i slutet när tryckkokningen är klar kan vara ett utmärkt sätta att höja smakerna, då rabarber och jordgubbar gifter sig bra. Skiva jordgubbarna och låt kompotten gå på lite eftervärme några minuter.

Rabarberkompott
Ingredienser
  • 6 stjälkar rabarber (normalstora)
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 kanelstång
Instruktioner
  1. Om du inte hittar späd rabarber så börjar du med att skala stjälkarna. Dela dem sedan i ca 2cm stora bitar.

  2. Starta din gryta med att trycka på Sauté-funktionen. När kastrullen är varm lägger du i rabarber och socker. Låt dem fräsa några minuter. Häll i resten av ingredienserna.

  3. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och sätt tiden på 3 minuter. Låt trycket sjunka under fem minuter innan du släpper ut det sista genom att öppna ventilen.

  4. Rör om kompotten och låt den svalna i ett vattenbad innan du sätter in den i kylen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *