Laga mat med elektrisk tryckkokare

Vaniljsås

Vaniljsås

Vaniljsås i en tryckkokare borde väl ändå inte fungera? Nej, med tanke på att ägg koagulerar en bra bit före kokpunkten så skulle en sås med äggula skära sig innan den ens börjar koka. Men med lite experimenterande och nyttja andra funktioner på min tryckkokare fann jag en metod som fungerar väldigt bra, enkelt och snabbt. För det är lite av min filosofi med matlagning, att man skall försöka hitta genvägar men ändå kunna göra bra och god mat. Visst, vaniljsås i halvfabrikat kan fungera någon gång, då och då. Men med tanke på att man inte har stor koll på vad de innehåller så är det roligare att ibland kunna göra sin egen sås och ha full kontroll på innehållet! Det skall vara enklare att slänga ihop något själv, annars är det så lätt att man istället plockar med sig halvfabrikatvarianten från butiken. Vill du ha fetare varianten kan du öka mängden grädde som du minskar mjölken.

Receptet är lite av en kemilektion, för först fick jag ta reda på vid vilken temperatur som äggula koagulerar. Och när jag fann på nätet att om man tillsätter potatisstärkelse till äggula så höjer man den temperaturen för koagulering till ungefär 85°C. Då löstes sig resten…  då jag visste att med Boil-funktionen under Yoghurt nämligen värmer upp mjölken till 83°C.

Vaniljsås
Ingredienser
 • 3 dl standard mjölk
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 vaniljstång
 • 4 äggulor
 • 1 dl socker
 • 1 msk potatismjöl
Instruktioner
 1. Häll ned mjölk och grädde i innerkastrullen. Snitta vaniljstången på längden och lägg ned den i mjölkblandningen.


 2. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj sedan Yoghurt och tryck på Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. Gräddmjölken värms då upp till cirka 83 grader. Låt blandningen sedan stå och dra en stund så att blandningen drar till sig vaniljaromen.


 3. Efter 10-15 minuter tar du upp vaniljstången. Skrapa ur kärnorna och vispa ned dem sen i mjölkblandningen igen, för extra vaniljsmak.


 4. Under tiden som mjölken svalnar lite vispar du äggulor och socker pösigt. I slutet vispar du ned potatismjölet.


 5. Rör sedan ned äggblandningen i den något avsvalnade mjölken. Vispa en stund så allt blandar sig ordentligt.


 6. Sätt på locket igen och stäng ventilen. Välj sedan åter igen, Yoghurt och tryck Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När maskinen piper, öppnar du locket direkt och rör snabbt om i såsen några varv. Lyft sedan snabbt upp innegrytan och ställ ned den i ett kallt vattenbad, för att förhindra att temperaturen inte fortsätter stiga. Rör om då och då.


 7. När såsen svalnat av till rumstemperatur, ställ in den i kylen minst någon timma före servering.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *