Laga mat med elektrisk tryckkokare

Rabarbercurd

Rabarbercurd

Maj månad är rabarber för mig. Det är under de första veckorna av maj som man kan skörda de riktigt späda och mildare stjälkarna. Så förutom paj finns det massor av andra goda saker som man kan tillaga. Curd av rabarber har jag sedan tidigare testat många gånger att koka på den vanliga spisen. Men detta är mitt första försök att omvandla det till ett recept för en elektronisk tryckkokare. Och jag tycker det fungerade suveränt på första försöket.

Att göra curd med rabarber som smaksättning är lite mer omständigt än vanlig citron, då man använder pressad citron. Först behöver man få fram rabarbersmaken i vätskeform, så att man sedan kan få en len, slät curd utan fruktkött. Så jag sauterade helt enkelt rabarbern, tillsatte en aning vatten för att sedan tryckkoka sönder rabarbern. Därefter pressade jag rabarbern genom en finmaskig sil. Därefter hade jag flytande rabarber som jag kunde smaksätta min socker-smör- och äggblandning med.

Curden gjorde jag för att smaksätta en cheesecake med, men fungerar nästan ännu bättre till en pavlova eller marängsviss. För att inte tala om nybakade scones…

Rabarbercurd
Ingredienser
Rabarber avkok
 • 300-400 gr rabarber
 • 0,5 dl vatten
Rabarbercurd
 • 75 gr smör
 • 200 gr socker
 • 2 ägg
 • 2 äggulor
 • 2 dl rabarberavkok
Instruktioner
Rabarber avkok
 1. Skölj och dela stjälkarna i 2-3 cm långa bitar.

 2. Välj Sauté-funktionen (medium). När kokaren piper lägger du i rabarbern, rör om då och då. För att få rabarbern att börja "smälta" lite snabbare tillsätter jag 0,5 dl vatten. 

 3. När rabarbern börjar ge ifrån sig vätska mosar jag den lite lätt med en slev. Stäng av Sauté. Sedan sätter jag på locket och stänger ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 4 minuter. När tiden är klar öppnar du ventilen direkt.

 4. Passera rabarbern genom en finmaskig sil. Beroende på hur mycket vätska rabarbern innehåller varierar mängden vätska som du får. Till curden behöver du 2 dl vätska. Förhoppningsvis får du en del över. Den kan du tex. söta med lite socker och späda med liten vatten och får en frisk saft av.

Rabarbercurd
 1. Mixa smör och socker i en matberedare i ett par minuter.

 2. Tillsätt ett ägg åt gången och mixa ihop ägget innan du tillsätter det andra. Gör samma tillvägagångssätt med äggulorna.

 3. Häll därefter ned svalnade rabarber-avkoket i matberedaren under tiden som knivarna kör. Låt det blandas ordentligt. Ibland kan du behöva stanna maskinen och röra i sockret som eventuellt sätter sig på kanterna.

 4. Häll sedan ned blandningen i en glasburk. Sätt ett lock på, men skruva inte åt det! Jag använder ofta glasburkar av Weck med tillhörande glaslock som jag bara lägger på burken.

 5. Placera först gallret i botten av ditt kärl och häll i 3 dl vatten. Placera burken gallret.

 6. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 10 minuter. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka naturligt innan du plockar ut din glasburk.

 7. Rör om curden och låt den svalna innan du stoppar den i kylen. Den håller ungefär en vecka i kylen och minst två månader i frysen.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *