Laga mat med elektrisk tryckkokare

Keylime pie

Keylime pie

Keylime pie, eller nja lime som jag inte vet var de riktigt kommer från. Troligen är de inte från Key West men den ekologiska varianten på Willys fick fungera denna gången!

I tryckkokare går det snabbt och enkelt att göra en Lime pie. Den längsta tiden är nog dock i kylen då jag tycker den skall ätas riktigt kall direkt från kylen. Så du kan med fördel förbereda pajen på morgonen eller dagen före.

Den sötsura smaken kommer väl tillrätta nu i vår- och sommartider. Kanske som dessert till en ljummen grillkväll?

 

 

Keylime Pie
Ingredienser
Smulbotten
 • 150 gr digestivekex
 • 85 gr smör
Fyllning
 • 2 burkar kondenserad mjölk. 2x397 gr (sötad)
 • 4 äggulor
 • 1 1/4 dl saft från lime (ca:7 st lime)
 • 1 dl gräddfil
 • 2 msk lime zest
Instruktioner
 1. Mixa digestivekex och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en springform. Förgrädda i vanlig ugn 5-10 minuter 175°C.

 2. Vispa äggulan med en elvisp ordentligt. Tillsätt den kondenserade mjölken försiktigt och fortsätt vispa. Efter mjölken vispas limesaften ned. Tillsätt limen försiktigt med liten smal stråle under tiden som du vispar blandningen.

 3. Blanda sedan ned gräddfilen med en slev och sist tillsätts lime-zesten.

 4. Häll ned pajfyllningen på den avsmalnade kexbottnen.

 5. Häll ned 2,5 dl vatten i din tryckkokare. Ställ ned gallret i vattnet så formen inte kommer i kontakt med vattnet. Täck springformen med lite folie så slipper det bli fula märken på toppen av droppande vatten under tillagningen. Om du viker en lång remsa av folie och placerar runt formen, kan du enkelt lyfta upp den varma formen utan problem, när pajen är klar.

 6. Ställ ned formen i tryckkokaren. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 15 minuter. När tiden är klar låter du trycket sjunka under tio minuter. Därefter öppnar du ventilen och öppnar locket när tryckindikatorn har sjunkit.

 7. Låt pajen svalna, en stund innan du ställer in den i kylen. Minst fyra timmar tar det innan den blir riktigt kyld, helst 6-8h.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *