Laga mat med elektrisk tryckkokare

Risotto med sparris och bacon

Risotto med sparris och bacon

Risotto i tryckkokare? Ja det fungerar fantastiskt. Den blir så god att den passar till vilket festligt tillfälle som helst, men är så lättlagad att man snabbt kan slänga ihop den till en enkel vardagsmiddag. Nu när sparrisen är som bäst och billigast blir den extra lämpligt som tillbehör i en risotto. Själv tycker jag att sparris helst skall kombineras med något salt och rökigare och då passar bacon som bra komplement. Det är metod som jag ofta brukar tillämpa, att smaksätta en vegetarisk rätt med baconets rökighet och sälta. En bra kombination om man som jag äter kött men ändå vill minska på köttkonsumtionen lite grann. Något som jag inte vill minska på är parmesanosten! Vill du ha ett alternativ till parmesan kan du variera risotton istället med riven gruyère.

 

 

Bacon och sparrisrisotto
Ingredienser
 • 100 gr bacon
 • 2 st schalottenlök
 • 2,5 dl avoriris
 • 5 dl kycklingbuljong
 • 2 vitlöksklyftor (finhackade)
 • 1 msk miso
 • 1-2 dl riven parmesanost
 • 1 knippe lättkokt sparris i bitar
Instruktioner
 1. Skär baconet i bitar. Starta din tryckkokare och välj Sauté-funktionen. När grytan är varm steker du baconet knaprigt och gyllenbryn. Tag upp baconet och låt det droppa av på lite hushållspapper. Men låt fettet från baconet vara kvar i grytan!

 2. Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs den tillsammans med de hackade vitlöksklyftorna. Låt dem mjukna och få lite färg. Tillsätt sedan avoririset, rör om så lök och riskornen blandar sig med fettet. Låt det gå någon minut men riset skall inte ta färg.

 3. Häll sedan i buljongen och mison. Den kan du med fördel redan röra ut i buljongen. Rör om. Att tillsätta lite vitt vin i detta skedet är inte heller fel smakmässigt. Men försök håll proportionerna dubbel mängd vatten mot riset.

 4. Stäng av Sauté-funktionen. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 6 minuter. När tiden är klar låter du trycket sjunka naturligt innan du kan öppna locket.

 5. Rör ned parmesanosten och sparrisen. Smaka av och peppra och ev. salta. Jag brukar spara sparrisens knoppar till dekoration ovanpå, tillsammans med lite extra parmesan.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *