Laga mat med elektrisk tryckkokare

Nutella cheesecake

Nutella cheesecake

Det var dags för cheesecake igen och jag var nyfiken på att testa något nytt. Så när jag såg Nutellaburken på butikshyllan påmindes jag om att jag tidigare i veckan läst om nutella-cheesecake i något flöde på Facebook. Så istället för att börja leta upp receptet smaksatte jag ett ganska vanligt standardrecept. Mängden passar utmärkt för en mindre springform som passar i en elektronisk tryckkokare. Jag föredrar dessutom lite högre cheesecakes.

Ställ gärna ut alla ingredienserna i rumstemperatur en stund före. Ingredienserna blir då lättare att blanda men ger framförallt ett mycket jämnare slutresultat.

Den färdiga kakan vinner på att få stabilisera sig under en längre tid i kyl, gärna över natten. Så det är ett bakverk som passar perfekt att förbereda för att undvika att stressa före en middagsbjudning. Vill du inte riskera att glasyren blir ful kan du tillsätta den samma dag som kakan skall serveras.

När kakan redan var uppäten kom jag på att den skulle nog vinna ännu mer på att toppas med lite hackade hasselnötter och/eller lite flingor havssalt.

Nutella cheesecake
Ingredienser
Smulbotten
 • 1 frp chocolate chip cookies
 • 75 gr smör
Nutellafyllning
 • 400 gr färskost (typ Philadelphia)
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 ägg
 • 0,75 dl socker
 • 2 dl nutella
Glasyr
 • 2 dl nutella
 • 1 dl grädde
Instruktioner
Smulbotten
 1. Börja med att mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och pulsera maskinen några sekunder så att smöret blandas väl med kaksmulor.


 2. Tryck ut smulblandningen i en springform och förgrädda botten i 175°C tills den får lite färg. Låt botten svalna.


Nutellafyllning
 1. Blanda ihop färskost och cremé fraîche i en bunke. 

 2. Tillsätt 2dl nutella i ostblandningen. Det underlättar väldigt om samtliga ingredienserna är rumstempererade.


 3. Vispa ägg och socker ordentligt luftigt.


 4. Blanda försiktigt ned det vispade ägget i färskostblandningen. Lite åt gången. Vispa inte, utan rör med en slev.


 5. Häll färskostblandningen över den gräddade men avsvalnade smulbottnen. Låt blandningen sätta sig lite. Jag försöker ”slå formen” lite så att ev luftbubblor skall försvinna ur smeten. Det går även att dra lite försiktigt med en kniv i smeten.


 6. Täck formen med aluminiumfolie eller ett silikonlock om du har. Detta gör du för att det inte skall droppa ned massa vatten på din cheesecake under tillagningen, och ge en ful yta. För att du lättare skall kunna ta ut din form efter tillagning kan du vika aluminiumfolie några gånger till en lång remsa som du sätter runt under formen, så du får två ”handtag” att lyfta upp den varma formen efter tillagning.


 7. Häll ned 2-3 dl vatten i botten av din tryckkokare. Sätt ned gallret som gör att springformen står en bit ovanför vattnet.


 8. Stäng locket och förslut ventilen. Tryck Manual och ställ in tiden på 35 minuter.


 9. När tillagningen är klar låter du trycket sjunka långsamt (full natural release). Detta brukar ta ungefär tio minuter. Öppna locket försiktigt så du inte bränner dig på ångan.


 10. Lyft ut formen ur tryckkokaren. Nu förstår du hur mycket enklare det blir med handtagen som du vek av aluminiumfolien.


 11. Under tiden som kakan svalnar kan du blanda ihop glasyren. Blanda nutella och grädden i en kastrull på svag värme. Glasyren skall inte koka, utan bara bli tillräckligt varm att det blandas väl och är någorlunda rinnande.


 12. När cheesecaken har svalnat häller du glasyren över kakan. När glasyren stelnat en aning ställer du in kakan i kylen. Låt den gärna sätta sig i minst fyra timmar, gärna över natten.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *