Laga mat med elektrisk tryckkokare

Kycklingfärslimpa

Kycklingfärslimpa

Jag försöker ibland hitta alternativ till nötkött som jag ibland tycker man enbart väljer på grund av gammal vana. Kycklingfärs kan ibland fungera utmärkt som alternativ till nötfärs. Det blir självklart inte riktigt samma rätt, men det blir något annat. Oftast lika gott. Kycklingfärsen är dessutom ett fettsnålare alternativ om du försöker äta lite hälsosammare. Däremot har jag inte kunnat hitta ett färdigmalt ekologiskt alternativ. Så om du är ute efter det får du helt enkelt köpa hel kyckling och mala den den själv till färs.

Då kycklingen inte i sig ger så väldigt mycket smak försöker jag hitta välbekanta smakkombinationer, som i detta fallet, något som går mot texmex-hållet. Det var mitt första försök att tillaga en färs-limpa överhuvudtaget i en elektronisk tryckkokare, så jag var riktigt nyfiken på resultatet. Slutresultatet blev riktigt lyckat, jag har aldrig någonsin smakat en sådan saftig köttfärslimpa. Om det beror på kycklingfärsen eller i kombination med tryckkokningen vet jag inte. Jag får får göra ytterligare försök med nötfärs någon gång för att utvärdera om det enbart är tillagningssättet.

 

Kycklingfärslimpa med texmexkryddning
Ingredienser
 • 1 gul lök (finhackad)
 • 800 gr kycklingfärs
 • 0,5 msk lökpulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk spiskummin
 • 2 tsk paprikapulver
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk fisksås
 • 2 dl panko
 • 1 ägg
 • 1 burk (ca:2,5dl) tacosalsa + 1 dl vatten ( egenlagad går självklart minst lika bra!)
Instruktioner
 1. Starta den tryckkokare med Sauté-funktionen. Fräs löken några minuter i lite matfett. Låt den inte ta för mycket färg, den är färdig när den blivit genomskinlig. I slutet tillsätter du tomatpurén och de torkade kryddorna, så de hettas upp och avger aromerna lite mer.

 2. Blanda den frästa löken med de resterande ingredienserna till en fast smet. Låt den gärna stå och vila i kylskåpet 30-60 minuter så smeten får svälla ordentligt.

 3. Under tiden kan du rengöra din gryta. Sätt tillbaka grytan och häll ned salsan. Jag spädde salsan med lite vatten för att undvika att den bränns vid.

 4. Forma färsen till en boll som går ryms i formen. Låt det finnas några centimeter distans till kastrullens sidor.

 5. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 25 minuter. När tiden är ute låter du trycket sjunka naturligt ca:15 minuter. Under tiden som trycket sjunker kan du sätta igång din vanliga ugn, 225°C. Pensla din köttfärslimpa med salsan som den har kokat i. Ställ in i köttfärslimpan i mitten av ugnen. Låt den få lite färg ca: 10-15 minuter. 

 6. Servera den med den resterande salsan och hackad koriander.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *