Laga mat med elektrisk tryckkokare

Persikomarmelad med mandelspån

Persikomarmelad med mandelspån

Just nu är persikor både billiga och väldigt goda. Så det är ett utmärkt tillfälle att ta tillvara på dem för att kunna avnjuta när sommaren enbart är ett minne bakom oss. Med syltsocker kokar du ihop den här marmeladen på rekordfart. Självklart går det även utmärkt att använda vanligt socker i kombination med pektin.

Bittermandelolja tar väldigt lätt överhand så du bör vara väldigt försiktig. 2-3 droppar ger väldigt mycket smak. Så droppa oljan på en sked för att undvika att få halva flaskan rakt ned i den färdigkokta marmeladen! Då är det annars bara att börja om från start igen…

Persikomarmelad med mandelspån
Ingredienser
  • 600gr gr mogna persikor (urkärnad vikt)
  • 600 gr syltsocker
  • 50 gr mandelspån
  • 2-3 droppar bittermandelolja
  • 1 citron (saften)
Instruktioner
  1. Tvätta frukten, kärna ur dem och hacka dem i bitar. Blanda i en bunke tillsammans med sockret. Rör om och stöt lite i frukten så den bara ge ifrån sig saft och "smälter" lite. Låt frukten vila 15-20 minuter.

  2. Pressa citronen och tillsätt saften i fruktblandningen. Starta Sauté-funktionen och rör om då och då tills frukten börjar vätska sig rikligt.

  3. Stäng av Sauté-funktionen. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 5 minuter. När tiden är ute, låt trycket sjunka under 15 minuter innan du öppnar ventilen för att lufta ut det sista övertrycken. Pressa den mjuka frukten genom en sil så frukten separeras från skalet.

  4. Tillsätt bittermandelolja och mandelspån. Ge marmeladen ett snabbt uppkok med Sauté-funktionen. Häll sedan upp på desinficerade konservburkar. Om marmeladen skall förvaras i normal rumstemperatur får du inte slarva med detta momentet.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *