Laga mat med elektrisk tryckkokare

Bechamelsås

Bechamelsås

Bechamelsås är en vanlig vit grundsås som jag oftast använder när jag lagar lasagne. Men den kan även användas till stuvningar och gratänger tex. Smaksatt du den med senap och kryddpeppar blir den sås till julens lutfisk…

Ibland känns det frestande att köpa färdig sås i kyldisken då jag inte vet hur många gånger som jag bränt såsen och fått skrubba kastruller. Då jag egentligen föredrar mat från grunden och försöker undvika halv- eller helfabrikat i största möjliga mån kom jag tänka att det vore kanske möjligt att, snabbt och enkelt, tillaga i min elektroniska tryckkokare. Givetvis skall såsen inte tryckkokas, men med hjälp av maskinens andra funktioner testade jag fram ett tillagningssätt som både går snabbt och man undviker vidbrända kastruller.

Till Bechamel använder de flesta vitpeppar. Personligen kommer jag inte så bra överens med vitpeppar. Jag lovar att det går precis lika bra med nymalen svartpeppar, om inte, ännu bättre!

Receptet nedan är en sats som räcker till en stor lasange.

Bechamelsås
Ingredienser
Grundsås
 • 5 msk smör
 • 8 msk vetemjöl
 • 1 l standardmjölk
Smaksättning
 • 1 dl riven ost (parmensanost gör såsen extra fyllig)
 • salt, efter tycke och smak
 • peppar, efter tycke och smak
 • riven muskot
Instruktioner
 1. Starta din elektroniska tryckkokare med funktionen Sauté. När maskinen piper och kärlet är upphettat lägger du ned smöret som får smälta.

 2. Vispa smöret när du tillsätter mjölet så det blir till en seg massa.

 3. Tillsätt mjölk, lite åt gången under tiden som du vispar. Det blir lätt klumpar om du häller i hela mängden mjölk direkt, så rör ut mjölpastan till en början med någon enstaka dl.

 4. Vispa tills all mjölpasta är utblandad med mjölken. Stäng sedan av Sauté-funktionen

 5. Sätt på locket och tryck på Yoghurt funktionen. Texten Boil skall visas i displayrutan, annars trycker du på Adjust tills Boil dyker upp. Funktionen är egentligen till för att pastörisera mjölk och hettar upp mjölken till 83°C för att sedan avstanna upphettningen.

 6. Tryck på Cancel för att sedan åter igen starta Sauté-funktionen (tryck på adjust så det blir på "More"). Rör om regelbundet så att såsen inte står stilla alltför länge. Efter fyra-fem minuter märker du hur såsen koagulerar en aning. Stäng då av Sauté.

 7. Fortsätt att röra lite grann och tillsätt salt, peppar och ost.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *