Laga mat med elektrisk tryckkokare

Vietnamesisk yoghurt, Sữa Chua/Da-Ua)

Vietnamesisk yoghurt, Sữa Chua/Da-Ua)

Vad jag har förstått så var det fransmännen som introducerade yoghurten i Vietnam under landets kolonisation under 1800-talet.  Sữa Chua är en lite lenare och sötare än vad vi är vana vid här i Sverige. Det är kondenserad mjölk som ger yoghurten dess söta, lena smak.

När jag jämförde med vanlig fruktyoghurt i handeln så tror jag att denna varianten faktiskt inte alls innehåller, procentuellt så mycket mer socker även om smakupplevelsen uppfattas som det. Men dessutom anser jag att istället för att utesluta all socker i min kost tycker jag att man istället äter lite mindre och mer sällan av vissa produkter, istället för att välja sockerfria varianter. Bäst tycker jag att den här typen av yoghurt bör kombineras med något syrligt bär eller tex passionsfrukt för att bryta av den söta smaken.

Testa denna yoghurten till nästa helgfrukost och avgör själv!

Vietnamesesisk yoghurt
Ingredienser
  • 1 l mjölk
  • 1 burk kondenserad mjöl (sötade varianten)
  • 3 msk startkultur
Instruktioner
  1. Det första steget är att pastörisera mjölken. Detta gör man för att döda eventuella bakterier och andra micro-organismer som annars växer till sig under fermenteringens-processen.

    Häll ned mjölken i tryckkokarens kärl. Sätt på locket och tillslut ventilen. Sedan väljer du Yoghurt-funktionen och trycker Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När mjölken har nått temperaturen 83°C avstannar pastöriseringen.

  2. Den varma mjölken måste svalna till under 46°C. Detta är viktigt, försöker du starta med för varm mjölk kommer yoghurt-kulturen att dödas och det blir ingen tillväxt. För att få mjölken att svalna lite snabbare brukar jag ställa ned behållaren i ett vattenbad. Därefter skall startkulturen tillsättas och röras ut väl i den avsvalnade mjölken.

 Använd gärna en termometer. Om mjölken får svalna lite mer är ingen större fara, det kan bara ta lite extra tid för att få processen att komma igång. 

  3. Rör ned den sötade kondenserade mjölken.

  4. Nu skall yoghurt-kulturen växa till sig och förvandla mjölken till yoghurt. Sätt tillbaka kärlet i tryckkokaren. För att inte värmen skall slinka ur sätter du tillbaka locket, men det är inte nödvändigt att tillsluta ventilen, då denna process inte sker under tryck utan enbart vid ca: 45°C. Välj sedan Yoghurt-funktionen, tryck Adjust till Normal och justera sedan tiden med hjälp av + och - symbolerna. Runt 8h brukar vara en bra tidsangivelse. Väljer du kortare tid hinner kulturen inte växa till sig ordentligt, och yoghurten kan bli lite lös. Blir tiden för länge så växer kulturen till sig i yoghurten och gör den syrligare. Allt handlar om tycke och smak. Testa dig fram. Det är ändå en så enkel process att du vill antagligen göra mer yoghurt direkt!  5. Förvara sedan yoghurten i kylskåpet. Den håller sig bra minst en vecka, men inte ovanligt att klara sig den dubbla tiden. Det är inget farligt, så smakar den bra och inte ser konstig ut kan du äta den. Ibland kan den skikta sig lite, men det är vasslen som separerat sig.

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *