Laga mat med elektrisk tryckkokare

Havtornscurd

Havtornscurd

Ni som har besökt min sida tidigare har säkert läst några av mina försök att göra curd. Just kombinationen mellan den lena konsistensen och söt-syrlig smak är jag väldigt förtjust.  Syrliga smaker tycker jag passar bäst till curd då den bryter av väl mot den söta krämen. Vanligast är citron, eller lemoncurd som den kallas. Men jag har även provat, med varierande resultat att smaksätta med både rabarber och hallon. Så när jag hittade en bortglömd kartong havtorn i frysen fick jag idén att testa att göra curd av dem. Havtorn är väldigt syrliga och behöver gärna kombineras med socker för att bli lite angenämare i smaken.

Bärens oranga färg passar perfekt till en curd (mitt försök med hallon blev katastrof färgmässigt). Det är betakaroten som ger bären dess gyllene färg. Man kan nästa ana vilken vitamin-kick bären faktiskt är! Hur mycket som återstår efter tillagning har jag ingen koll på men oprocessade bär innehåller A,B,C och E vitaminer och betydande mängd av Omega-7 1..

Något som jag själv inte har testat till curd är att kombinera havtorn med stjärnanis. Men kombinationen fungerar utmärkt i tex sylt. Var lite försiktig så lakrits-tonerna inte tar över helt.

Curd äter jag gärna till helgfrukosten på rostat bröd med en stark ost men skulle passa lika bra till desserter som Pavlova eller tårtfyllning. Varför inte bjuda på scones och afternoon tea?

 

Havtornscurd
Ingredienser
Havtornssaft
 • 225 gr havtorn (fryst går utmärkt)
 • saften från en citron
Curd
 • 4 st hela ägg (ca:200gr)
 • 2 st äggulor (ca:40gr)
 • 200 gr socker
 • 1 nypa salt
 • 100 gr smör (rumsvarmt)
Instruktioner
Havtornssaft
 1. Blanda de frysta havtornen och den pressade citronen. Värm blandningen. Jag valde en Pyrex glasskål som jag ställde ovanpå ett galler i tryckkokaren. I kokkärlet hällde jag 3 dl vatten. 

 2. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 3 minuter. Det här momenten går precis lika bra i en kastrull på spisen. Syften är enbart att hetta upp bären så man kan pressa ur dess saft.

 3. Låt trycket sjunka under 5 minuter innan du öppnar ventilen.

 4. Häll de upphettade bären i en pip- eller trådsil. Pressa all saft ur bären med hjälp av en matsked.

Curd
 1. Vispa samman ägg och äggulor. Tillsätt sedan socker och blanda väl.

 2. Rör sedan ned havtornssaft och salt.

 3. Häll blandningen i en ugnssäker form eller stor glasburk. Täck med ett lock eller aluminiumfolie. Placera formen i tryckkokaren på ett galler över ett vattenbad (ca:3 dl vatten i botten räcker).

 4. Välj Manual och ställ tiden på 2 minuter. Låt sedan trycket sjunka i 10 minuter innan locket öppnas. Plocka ur formen. Bli inte rädd om blandningen inte alls påminner om curd i konstistensen. Vispa lite lätt med en visp för hand och ganska fort förvandlas konsistensen till en curd. 

 5. Tillsätt det rumsvarma smöret. Lite i taget och rör ut det innan mer tillsätts.

 6. Låt curden svalna. Den stelnar mer när den svalnar.

 7. Förvara i burk med lock i kylen. Den håller i cirka en vecka.

Pressa saften ordentligt ur bären.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *